Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Sjätteklassarna blir fråga för politikerna

Det kommer att bli ett politisk beslut om Finspångs sjätteklassare ska flyttas till högstadieskolorna eller inte. I går beslutade barn- och utbildningsnämnden att utbildningschefen inte själv ska få fatta beslutet. Utredningen om den nya skolorganisationen fortgår och ännu är ingenting klart.

Finspång2002-04-17 00:00
Finspång

Utredningen om att eventuellt flytta kommunens sjätteklassare till högstadieskolorna har skapat diskussioner och oro bland föräldrarna, framförallt bland de berörda på landsbygdsskolorna. I förra veckan ordnades ett möte i Igelfors med utbildningschefen och i måndags kväll kom frågan upp under en politikerkväll som ordnades i Ljusfallshammar. Byarådet hade inbjudit politikerna för de olika partierna för att tala om landsbygdsfrågor. Någon diskussion om skolan blev det dock aldrig. Barn- och utbildningsnämndens ordförande Kjell Johansson (s) meddelade nämligen att sjätteklassarna på glesbygdsskolorna, däribland Ljusfalls skola, inte skulle flyttas. Det var ett felaktigt uttalande.
­ Jag sa för mycket, säger Kjell Johansson dagen efter.
Varför sa du det?
­ Jag vill inte kommentera det.

<b>Nämnden beslutar</b>
Efter barn- och utbildningsnämndens sammanträde i går kallade nämnden till en blixtinsatt presskonferens där detta meddelades.
­ Med Ekesjö och Brenäs finns inte så mycket att göra eftersom eleverna där går vidare till Katrineholm och Vingåker. Om de andra skolorna finns inget beslutat. Utredningen fortsätter, säger Kjell Johansson.
I tidigare artiklar i Folkbladet har föräldrar kritiserat att det är utbildningschefen Ingrid Nandrup som själv ska fatta beslut om den nya skolorganisationen, dock först efter samråd med politiker.
Så blir det inte. Beslutet kommer att fattas av politikerna i barn- och utbildningsnämnden. Det beslutade en enig nämnd i går.

<b>Utredningen fortsätter</b>
­ Vi har ett delegationsbeslut från 1995 då skolchefen fick rätten att besluta om sjätteklassarna då den här organisationen diskuterades redan då. Nu har vi sagt att beslutet ska ligga på nämndnivå, säger Pierre Lndwall (s), 1: e vice ordförande i nämnden.
­ Beslut av den här typen ska fattas av nämnden, sägerFredrik Blomberg (c), 2: e vice ordförande i nämnden.
Nu fortsätter alltså utredningen om skolorganisationen.
­ Vi kan i dag inte säga hur lång tid utredningen kommer att ta eller vad den kommer fram till, påpekar Fredrik Blomberg.
Nämndledamöterna är också noga med att påpeka att det är viktigt att föräldrarna nu får yttra sig över förslaget i utredningen.
­ Nu är det dags att involvera föräldrarna i processen. Det här kunde ha skett på ett positivare sätt från början, men naturligtvis ska föräldrarna och till exempel skolråd få säga sitt. Man måste jobba brett med den här frågan, säger Pierre Lindwall.

<b>Pedagogisk förbättring</b>
Nämnden menar att huvudsyftet med den eventuella nya skolorganisationen, där skolan delas upp i så kallas tidigareskolor (förskolan till och med årskurs fem) och senareskolor (årskurs sex till och med årskurs nio), är den pedagogiska förbättringen. Man menar exempelvis att sexorna kan få större möjligheter att läsa B-språk. En annan orsak till organisationen är att då allmän förskola för fyra- och femåringar införs kommer inte alla barn få plats i de nuvarande förskolelokalerna. Om sexorna flyttas frigörs då plats för förskolebarnen i tidigareskolorna. Det är i så fall inte tal om att förskolebarnen ska integreras med skolan utan enbart att verksamheten är i samma lokaler.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om