Helgen 23-24 september genomförs Pehr Hörbergs målarspel i prästgården vid Sankta Maria kyrka. Förra året var det premiär – 200 år efter altarkonstnärens bortgång.
Leif V Eriksson gestaltar Hörbergs liv som fattig soldatpojke i mitten av 1700-talet, till hovmålare under kung Gustaf III:s tid.
– Det som Hörberg är mest känd för är hans altartavlor. Hans kunnighet var stor, som målare, tecknare, snickare, fiolbyggare och spelman. Man kan räkna upp hur mycket som helst. Han gjorde till exempel ett schackspel med figurer från skråväsendet. Alla pjäserna är centimeterhöga och olika, han är med själv som en av bönderna med palett och målarstativ, säger Ulf Folkesson, som ligger bakom manus och regi.
Målarspelet är en sammanhängande tvåaktare på cirka en timme.
– I spelet medverkar också Elisabeth Stenhammar-Larson som hustrun Maria. Två söner spelas av Kenneth Lekberg och Christer Wikström och prosten Matthias Stenhammar av Ivar Karlberg. Hörbergs fiolmusik – slängpolskor - spelas av Kerstin Thorsson på fiol, berättar Ulf Folkesson.
Han betonar att hela Östergötland och södra Sverige är ett målarspel eller en konstgalleria över Pehr Hörbergs altartavlor. Av de totalt 87 verken finns 57 i länet. En hel del av tavlorna har mörknat med tiden, troligtvis på grund av att Hörberg använde jordfärger och dålig fernissa, som skulle skydda målningarna.
– Förre apotekaren Leif V Eriksson är en van revyaktör och har spelat Pehr Hörberg i Ett spel om Finspång år 1980-81. Då var det Finspångs Kulturnämnd som arrangerade. Det var 154 aktörer och en häst. Spelet om Finspång skrevs till 400-årsjubiléet av redaktören Arne Malmberg. Första året var skådespelaren, Ragnar Thell, och andra året, Mats Huddén, huvudpersonen som Risingemästaren.
Ulf Folkesson har dessutom planer på nya spel i framtiden.
– Om allt går i lås vill jag spela Risingemästaren vid och i Sankta Maria kyrka. Ingen vet ju med bestämdhet när 600 år ska firas, så varför inte. Visserligen har två aktörer flyttat till Norrland, men det finns säkert några som ställer upp. Det är ju ett år tills dess.
– Risinge församlings historia och Sankta Maria kyrka har intresserat mig sedan 1988, när jag blev invald som förtroendevald. Det har blivit ett kalendarium från medeltiden till 2013. Ur dessa anteckningar och faktaböcker har jag som amatör skrivit några förslag till manus, som Finspångs församling låtit mig gå vidare med, konstaterar Ulf Folkesson.