Servicehusen på väg att avvecklas
FINSPÅNGOmsorgsförvaltningen har nyligen sagt upp hyreskontraktet på Östermalms servicecentral. Den 1 juli år 2002 finns ingen matsal och dagcentral kvar. Personalen kommer inte längre att vara stationerad där.Andra artikeln om äldrevården handlar om servicehusen, som håller på att avvecklas.
Om ett år har Östermalms servicecentral upphört. Hemtjänst och nattpatrull utgår då från Högby, som redan i dag är utgångsställe för stor del av hemtjänsten. FOTO: MARTIN ROTH
Foto:
- Att servicehus upphör, innebär inte att service och omvårdnad försvinner, säger förvaltningschef Britt-Marie Ellersten. De äldre har fortfarande samma hjälp av hemtjänst och nattpatrull.
Hemtjänstpersonal ska utgå från Högby och Berggården i Rejmyre, vilket de redan gör till stor del.
<b>Valfrihet</b>
Inom den boutredning som socialförvaltningen gjort och som Folkbladet berättade om i april, fanns en enkät som frågade hur de äldre vill bo.
Svaret blev att de vill bo kvar hemma så länge som möjligt.
- Det är inte meningen att äldreomsorgens handläggare ska biståndsbedöma bostaden, anser Britt-Marie Ellersten. Det är ett föråldrat tänkesätt. Den gamle ska själv välja. Den som vill och kan bo kvar hemma , ska göra det, med stöd av hemtjänst, den som vill kan välja ett seniorboende, med stöd av hemtjänst.
<b>Oro</b>
Finspång är inte ensam om att ta bort servicehusen inom det kommunala särskilda boendet, uppger Britt-Marie Ellersten. Örebro har gjort en liknande organisation, Linköping och Norrköping har funderingar i den riktningen.
När det gäller Östermalms servicecentral vet Britt-Marie Ellersten att det finns mycket oro.
- Jag har varit där och på andra ställen och människor är oroliga. Man har vant sig vid att ha det på ett visst sätt och förändringar kan vara smärtsamma. Det har jag förståelse för.
<b>"Inte mindre hjälp"</b>
När hemtjänstpersonalen inte längre finns stationerad på Östermalm, blir de gamla sittande ensamma och isolerade på sina rum. De får inte längre den hjälp de behöver.
Så beskriver en del äldre sina farhågor inför omorganisationen, till exempel i insändare. Särskilt mycket just på Östermalm.
- Omvårdnad och hemtjänst blir inte mindre i den nya organisationen, försäkrar Britt-Marie Ellersten. Men den upplevs mindre.
<b>Sämre dagverksamhet</b>
Det som däremot försämras, när personal inte längre finns stationerad på Östermalm är dagverksamheten. När omsorgsförvaltningen inte längre hyr lokalerna från och med nästa sommar, så är det fastighetsägaren Vallonbygden som avgör vad de ska användas till.
- Självklart är den sociala delen väldigt viktig. Vi ska göra en utredning om dagverksamheten och se vad som kan göras.
<b>Personalen kvar</b>
Britt-Marie Ellersten berättar att ingen personal i äldreomsorgen kommer att sägas upp.
- Att ha kvar personalen är en kvalitetsfråga, anser hon.
Dagcentralen på Högby kommer att finnas kvar, där finns bland annat larmcentralen och centralen har en mycket stor verksamhet med personer utifrån. Högby är i dag ett mixat boende, med både servicehus och seniorboende, där servicedelen alltså försvinner.
-Efter semestern ska biståndshandläggare prata direkt med alla gamla knutna till servicecentralen på Östermalm och deras anhöriga. Då ska man diskutera hur var och en har det. Det finns säkert människor som har för stort vårdbehov för servicehus och som skulle passa bättre på vårdboende. Men vi tvingar aldrig någon att flytta.