Torsdagens kommunfullmäktige summerade senaste årens återkommande ämne när det gäller kommunpolitiken: ekonomi.
Kommunen visade negativt resultat för årets fyra första månader på 57 miljoner kronor. Senaste majrapporten visar prognosen minus 41 miljoner kronor.
Styrande majoriteten i form av kommunalrådet Mats Annerfeldt (S) och Mikael Wallin (L) valde att fokusera på alla åtgärder som gjorts och görs för att förbättra ekonomiska situationen.
– Jag väljer att fokusera på det arbete som görs. Ekonomin är inte bra, men det syns tecken på förbättring, säger Mats.
– Äntligen kan vi se att trenden vid sektor utbildning har vänt. Det beräknade underskottet på 49 miljoner kronor har nu prognosen minus 35 miljoner. Vi har tvingats ta tuffa beslut inom skolan och förskolan, säger Mikael.
De påpekar att de har en plan för att få en budget i balans.
– Politik är att både vilja och våga. Våra pengar ska gå till verksamhet, säger Mikael Wallin.
Oppositionsrådet Inge Jacobsson (M) är kritisk mot majoritetens sätt att sköta ekonomin och visade upp siffror på att kommunen gått med stora underskott i många år.
– Hur många gånger har vi pratat ekonomi och negativa siffror. I åtta år har sektorerna haft stora underskott. Måste man inte då ta drastiska beslut? Vi har hört det gång på gång att det ska utredas och genomlysas, det går för sakta, säger Inge Jacobsson.
Oppositionen vill spara 60 miljoner kronor genom att ta bort 60–70 tjänster.
– Det är fromma förhoppningar att bara titta på prognoser. Det kommer fortfarande vara underskott i verksamheterna 2025, säger Per-Olov Strandberg (M).
Torgny Maurer (SD) påpekar att det funnits varningstecken angående ekonomin i åratal.
– Varför räcker inte 1,6 miljarder kronor för att sköta driften av den här kommunen? Finansiella mål är inte styrande majoritetens starkaste sida. Det krävs mod och handlingskraft för att komma tillrätta med ekonomin, säger han.
Lise-Lott Öhr (V) föreslog åtgärder utöver att spara fem procent på politiken.
– Vi vill minska politikerarvodena med fem procent. Det är dags att även vi politiker tar ansvar för ekonomin, säger hon.
Mats Annerfeldt betonade att det finns enighet om att få ordning på ekonomin.
– Det som skiljer är tempo, att vi vill utreda först. Vi vill ha fakta på bordet, innan något görs, säger han.
Majoritetens förslag till åtgärdsplan röstades fram.