Semester = vikariat
FINSPÅNGFör många stundar semestertider, för andra väntar semestervikariat. Inom industrin i Finspång rullar det på nästan som vanligt.
Åsa Karlsson (t v) och Stefan Gustafson (t h) är två av SSAB:s 24 vikarier. Bengt Ohlsson (i mitten) tillhör den ordinarie perosnalstyrkan. FOTO: TITTI OLOVSSON
Foto:
- Det blir vecka 29 som vi planerat ett underhållsstopp. Då ska vi byta motorer på 27 maskiner. En investering på tolv miljoner kronor, säger Fredrik Almcrantz, platschef på SSAB tunnplåt i Finspång.
Där kommer man att ha 24 semestervikarier, fem vikarier plus ordinarie på varje skift.
- Vi går också ner i fem stycken fyrskift sex veckor innan stoppet och sex veckor efter.
Vecka 30 räknar men med att köra in de nya motorerna och sedan kommer allt att rulla på som vanligt.Outokumpu Copper tar in drygt 30 semestervikarier, liksom Sapa Profiler där produktionen kommer att stå stilla vecka 29 och 30. Sapa Industrier kommer att ha 25 semestervikarier, Technology åtta och Heat transfer 33.
- Vi fick in 159 ansökningar i år, det är en klar ökning mot förra sommaren, säger Johan Axell på Sapa Heat Transfers personalavdelningen som är ansvarig för semestervikarierna.
<b>Tre kriterier</b>
Utan inbördes ordning anställer man efter tre huvudkriterier; studerande vid högskola eller universitet och som är i behov av praktik, tidigare anställda och de som har någon anknytning till företaget. Under en sexveckorsperiod halverar man styrkan från fyrskift till tvåskift, delar av produktionen kommer att stoppas, men inte hela.
Alstom tar i sommar in 120 sommarjobbare där merparten kommer att ägna sig åt administrativt arbete.
- Vi har anställt sommarjobbare från högstadieåldern och uppåt, och även äldre som kanske är vuxenstuderande, säger Malin Tallberg på Alstom.
De flesta kommer att ägna sig åt sekreterarstöd och telefontjänster.
- Sedan är det ganska många som kommer att arbeta med "Split-projektet", det vill säga delningen mellan den del av Alstom som kommer att finnas kvar och den del som övergår i Siemens, säger Malin Tallberg.
Det arbetet handlar bland annat om delning av databaser.
<b>Sommarjobbsfaddrar</b>
På KL Industri i Grytgöl har man inga semestervikarier, däremot har man många sommarjobbande skolungdomar. Efter att de fått en ny ledning råder ändrade rutiner. Alla som hört av sig och velat ha sommarjobb har blivit ombedda att skicka in en ansökan. Bruket fick in 34 ansökningar.
- Vi valde ut ett antal som vi tyckte passade bäst, berättar Tommy Paulsson.
<b>Specialuppdrag</b>
Olika "specialuppdrag" väntar sommarjobbarna i form av målningsarbeten, arkivflytt, fönsterputsning och källarrensning. Det kommer även att sommarjobbas på plåtsidan och på elsidan.
- Alla sommarjobbare får en fadder, de flesta kommer att jobba fram till och med vecka 27. Sedan stänger vi i tre veckor, men det finns en del sommarjobbare som kommer tillbaka efteråt också, säger Tommy Paulsson.