– Sedan 2005 är det vi från Linköping som huserar i Finspång på flygfältet, som ligger mellan Hällestad och Sonstorp, berättar Hans Larsson, som är skolchef i segelflygklubben.
Hur kom det sig att ni hamnade i Finspång?
– Efter några märkliga myndighetsbeslut, tvingades vi lämna Malmens flygfält i Linköping och började då leta efter en annan flygplats. Då fick vi veta att Finspångs flygklubb skulle läggas ned och att vi kunde få överta anläggningen, vilket vi gjorde.
Och hur har ni trivts här i Finspång?
– Mycket bra och just nu blomstrar flygverksamheten som kanske aldrig förr, eftersom vi har cirka 90 medlemmar, varav drygt 60 som flyger och dessutom på gång 18 nya elever, som är utbildar sig till segelflygare.
Är någon av dem från Finspång?
– Nej, tyvärr inte. Vi jobbar mest med rekrytering i Norrköping och Linköping, framförallt på universitetet, där vi haft informationsträffar, som utmynnat i att studenter och anställda börjat ta lektioner i segelflyg och sedan tagit med sig kompisar.
Har ni försökt rekrytera även i Finspång?
– Ja, vi har haft ett informationsmöte i Kulturhuset, men då kom det bara en person. Han var över 80 år och tidigare segelflygare, som mest ville få lite information om vår verksamhet här i Finspång. Så idag har vi nog bara tre medlemmar från Finspång i vår förening, men vi har planer på att anordna nya informationsmöten framöver, exempelvis på gymnasieskolorna i Finspång.
Ni trivs bra i Finspång, men är det ändå någon nackdel för föreningen, att ni flyttat hit?
– Ja, det är förstås avståndet på cirka fyra, fem mil. När vi var i Linköping, kom det ofta medlemmar som bara ville ta en fika och snacka lite, men allt det är borta idag. Numera är det bara aktiva flygare som kommer hit till flygfältet i Finspång.
Tidningen fick följa med på en flygrunda över Hällestad med omnejd och det var en riktig härlig upplevelse, att glida omkring cirka en kilometer upp i luften och njuta av utsikten. Klara dagar ser man såväl Finspång, som Norrköping och Linköping.
– Idag var det väldigt avkopplande att segelflyga, framhöll också Hans Larsson. Man glider omkring tyst och lugnt uppe i himlen och hör bara lite vindbrus.
– Det kan vara betydligt tuffare och brutalare, när man hamnar i luft som rör sig snabbt uppåt och nedåt. Men det har förstås också sin tjusning och då gör termiken att du får möjligheter att hålla dig uppe kanske sex timmar, med bara solen och vindarna som motor.