Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Satsningen ska hjälpa patienter efter hemkomst

Det nya hemgångsteamets viktigaste uppgift är att skapa trygghet. "Den här satsningen ger oss mer tid för kunden", säger Yuliya Tikhonova.

Kommunens nya hemgångsteam består av: Sofie Karlsson, Amalia Wall, Josefin Linde Axelsson, Yuliya Tikhonova. Nedre raden från vänster Christine Persson, Anna Ahlsson, Antigona Mehaj, Anna Eldensvahn

Kommunens nya hemgångsteam består av: Sofie Karlsson, Amalia Wall, Josefin Linde Axelsson, Yuliya Tikhonova. Nedre raden från vänster Christine Persson, Anna Ahlsson, Antigona Mehaj, Anna Eldensvahn

Foto: Mikael Grip

Finspång2020-04-24 14:00

Finspångs kommun startar ett nytt hemgångsteam. Syftet är att öka tryggheten för de patienter som kommer hem efter sjukhusvistelse och har hemtjänst. 

– En anledning till det nya teamet är att vi som kommun vill möta de snabba utskrivningarna från sjukhusen på ett bättre sätt. Främst handlar det om att skapa trygghet för våra hemtjänstkunder, säger Sofie Karlsson, enhetschef för den nya satsningen.

Sex personer, som till yrket är undersköterskor, har anställts i teamet.

– Fem personer har sökt internt och en person är rekryterad externt. Det blir ett kunnigt, engagerat och bra team, förklarar Sofie Karlsson.

Hemgångsteam finns redan i många kommuner, bland annat i Norrköping.

– Vi är varken först eller sist, utan någonstans i mitten. Men nu kände vi att det var Finspångs tur. Vi har tagit inspiration från andra kommuner, men vi vill skapa något unikt och eget här i Finspång.

Arbetet med att få till ett hemgångsteam startade förra hösten och på måndag är det skarpt läge.

– Det känns spännande att vara med om något nytt. En ny utmaning och det verkar vara ett bra koncept att jobba ifrån. Det var därför jag sökte jobbet, berättar Anna Ahlsson.

Hur väljs de personer ut som får ta del av hemgångsteamet?

– Det är biståndshandläggare som fattar beslut om trygg hemgång. Är man inlagd på sjukhus och det planeras för att komma hem till ordinarie boende, så är det biståndshandläggaren som tar beslut. Det finns två grunder för beslut. Det ena är om personen är en helt ny hemtjänstkund och det andra är om personen sedan tidigare är hemtjänstkund, men har ett utökat behov, förklarar Sofie Karlsson.

I praktiken får hemtjänstkunden som får beslut om trygg hemgång mer omsorg än vad som hade varit möjligt med "vanlig" hemtjänst.

– Det handlar om att få igång de insatser som behövs. För att sedan kunna lämna över till ordinarie hemtjänst på ett bra sätt, säger Josefin Linde Axelsson, verksamhetschef inom hemtjänsten.

Att det är stressigt inom hemtjänsten och stundtals svårt att hinna med understryks av Yuliya Tikhonova.

– Har man 15 minuter på sig finns inte tiden. Därför känns det här jättebra och vi kommer kunna hjälpa kunderna på ett helt annat sätt och också stötta ordinarie hemtjänst, säger hon.

Tiden för varje kund som får nyttja hemgångsteamet handlar om två veckor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!