Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Sankta Maria öppnar dörren

FINSPÅNG
Sankta Maria har blivit vägkyrka. Det innebär att man behållit de sedvanliga öppettiderna och plussat på med andakt varje vardag, samt kaffeservering i den närbelägna Prästgården.

Kyrkoherde Christer Mobeck tog initiativet till att Sankta 
Maria skulle bli Vägkyrka.
FOTO: MARTIN ROTH

Kyrkoherde Christer Mobeck tog initiativet till att Sankta Maria skulle bli Vägkyrka. FOTO: MARTIN ROTH

Foto:

Finspång2001-07-10 00:00
Sankta Maria kyrka har alltid varit ett omtyckt turistmål för de kulturellt och historiskt intresserade.
Denna medeltida klenod med sina originalmålningar av Risingemästaren bevarade har denna sommar också uppnått statusen av vägkyrka.
- Det är ett sätt aktivera kyrka litet extra under sommaren, säger kyrkoherde Christer Mobeck, som kom med initiativet.

<b>200 i landet</b>
Honom veterligt har Sankta Maria inte tidigare fungerat som vägkyrka, i alla fall inte under hans drygt tio år långa tjänstgöringstid i Risinge församling.
I hela landet finns nästan 200 vägkyrkor, i den östgötska delen av Linköpings stift finns 17 stycken. För att en kyrka ska kallas Vägkyrka måste den vara öppen och bemannad minst fem timmar dagligen.
Det ska också vara skyltat, så att folk hittar till kyrkan. För det mesta hålls andakter och ofta erbjuds servering.
Och toaletter, nog så viktigt. Det kan variera mellan olika Vägkyrkor.

<b>Guide</b>
- Sankta Maria håller öppet mellan 10 och 16, precis som tidigare, säger Barbara Svensson som visar kyrkan och närbelägna Risinge hembygdsgård.
Varje dag är det andakt och premiärdagen hölls den av Christer Mobeck, som dock kommer att ha lekmän som löser av honom.
Han och komminister Karl-Johan Oljelund-Eriksson är de två präster som deltar i Vägkyrkan, men dessa kommer inte att kunna var där varje dag.
- Om en präst behövs här ute, går det att nå oss. När det gäller att hålla andakten kan lekmän göra det lika väl. Kyrkan strävar efter att fler lekmän ska vara aktiva.

<b>Servering</b>
Lekmän gör också en stor insats genom att sköta serveringen. På måndagen var det Naima Ekbom, suppleant i kyrkofullmäktige och Torvald Hultmark, ordinarie ledamot som serverade kaffe och saft, med bröd.
Två lekmän per pass, från kyrkoråd och -fullmäktige samt från frivilligarbetarna, turas om att sköta serveringen i gamla Prästgården.
I två veckor ska Sankta Maria fungera som Vägkyrka.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om