Från att ha funnits på i stort sett varenda ort i landet, har antalet fasta Samhallsenheter krympt de senaste 10-15 åren. Produktionsledare Leif Ringman har funnits i verksamheten i Finspång sedan 1994 och kan se en klar förändring.
- Tidigare var vi rena produktionsenheter. Nu har vi följt samhället i stort och övergått allt mer till tjänsteverksamhet, säger han och tilläger att även om inte Samhall har en fast enhet kan det ändå bedrivas aktivitet i form av till exempel tjänster.
20 i Norrköping
Samhälls lokal på Grindvägen speglar den utvecklingen. När verksamheten flyttades dit behövdes de 1 200 kvadratmetrarna till kretskortstillverkning och apparatmontering.
Så lades kretskorten ned och i dag är bara hälften av de anställda, ett 30-tal, kvar.
- En del har fått jobb på utanför Samhall och runt 20 är kvar i verksamheten i Norrköping, säger Leif Ringman.
Pendling
För två år sedan blev han ensam kvar som tjänsteman på Finspångsenheten. Något han har haft synpunkter på.
- Det har jag kunnat ifrågasätta, säger han och stämmer in Anders Rydbergs oro ifall något skulle hända honom som enda tjänsteman på plats.
Nu flyttas hans arbetsplats in till Norrköping.
Så för din del kan du se något positivt med flytten?
- Jo, det kan jag.
- Men ingen annan här ser något positivt med det. Jag förstår att de anställda ser nackdelar med pendling och ekonomi, tillägger han snabbt.
Trögt
Tanken är fortfarande att Samhall ska bedriva verksamhet i Finspång. För att hitta nya arbetsuppgifter till de anställda har en lokal säljare försökt hitta bemanningsjobb här.
- Men det har varit trögt i Finspång, säger Leif Ringman.
I Norrköping finns desto mer jobb inom tjänstesektorn och även många uppdrag på olika stora logistikföretag.