Hembygdsforskaren Eric Larson lär nämligen ha haft mycket att fylla sin tid med även efter pensionsdagen den 31 december 1957, från vilken vi kan se en bild, där han avtackas av sina närmaste arbetskamrater, efter hans år som lagerchef hos Svenska Metallverken i Finspång.
På den andra, vintriga, bilden står Eric Larson framför Bruksmuseet, där han var föreståndare och guide för många besökare under många år och det lär ha varit ett av hans många uppdrag, som han fick lite mer tid till, efter sin pensionering.
Och han var inte bara föreståndare för museet, utan faktum är att Eric var en av initiativtagarna till det av Svenska Metallverken, Finspångsverken, inrättade bruksmuseet, där han som sagt sedan var dess föreståndare under flera år.
En annan fritidssyssla var ju också att Eric Larson åkte runt och samlade in bilder med Finspångsmotiv från bland annat dödsbon. Han lär också ha fått många bilder i gåva från personer, som visste om hans stora hobby med bildinsamlingen.
Förutom de tusentals fotografier som han till slut hade samlat in, ägnade han sig också åt att samla tidningsurklipp om Finspång, dess historia och industriella utveckling med mera.
När det gäller fotosamlingen, var den underlaget till den bilderbok om Finspång som bygger på fotografier från Eric Larsons samling.
Bokens titel blev "Finspångsboken - bilder från en svunnen tid" och den gjordes av en arbetsgrupp bestående av förre kommunalrådet Torild Lindvall, fotografen Karl-Erik Hjertqvist, bibliotekarien Gudrun Kolsberg och apotekaren Leif V. Eriksson.
Tyngdpunkten i boken blev att beskriva arbets- och vardagslivet i Finspång sedan slutet av 1800-talet.
Eric Larson blev med tiden något av en levande uppslagsbok, när det gällde Finspångs historia, dess liv och leverne.
Medan han ännu levde, donerade Eric Larson hela sin bildsamling till Finspångs kommun och numera fungerar Eric Larsons bildskatt som en värdefull ”uppslagsbok”:
– Det är många som varit här i kommunhuset och tittat på bilderna, bland annat för hembygdsforskning och släktforskning, berättar arkivassistent Ulla-Karin Karlsson. Och eftersom Eric skrivit bildtexter och även namn på personerna bilderna i många fall, blir de ju extra värdefulla vid forskning.
Dessutom var Eric även ordförande i Risinge hembygdsförening under många år, så han lär som sagt inte ha haft några svårigheter att fylla ut sin fritid, efter pensioneringen.