Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Så vill politikerna ha politiken

FINSPÅNG
En viss enighet om fasta beredningsutskott och geografiska utskott finns. Om förslagen i utredningen som helhet skiljer sig åsikterna mer. De borgerliga partierna vill ha större förändringar. Nu har partiernas åsikter om demokratiutskottets förslag till en ny politisk organisation sammanställts.

Finspång2002-02-25 00:00
Folkbladet har tidigare berättat om demokratiutskottets förslag till en ny politisk organisation. Förslaget har sänts till de olika partierna i kommunfullmäktige för yttranden och svaren har nu sammanställts. Utskottet ville i första hand ha svar på vad de olika partierna tyckte om beredningsutskott och geografiska utskott och hur de i så fall skulle utformas. Så långt finns i alla fall en viss enighet. Vänsterpartiet vill dock inte ha beredningsutskott och socialdemokraterna och moderaterna vill inte ha geografiska utskott.
Anledningen till vänsterpartiets ställningstagande är att man anser att fasta beredningsutskott skulle göra att de politiska diskussionerna flyttades bort från nämnderna och att de då endast blir verkställande.

<b> Större förändringar</b>
Vad gäller demokratiutskottets övriga förslag som helhet vill moderaterna, folkpartiet och centerpartiet ha större förändringar. Centerpartiet skriver till exempel i sitt svar att förslaget "inte går tillräckligt långt". Partiet menar att man helt ska avskaffa nämnderna och kommunstyrelsen ska bli en utförarnämnd till fullmäktige. "Att ha både nämnder och fullmäktigeberedningar leder till att ledamöterna i antingen nämnderna eller i beredningarna inte känner sig delaktiga", skriver centerpartiet.
Folkpartiet tror också på en mer radikal omorganisation och vill att de flesta nämnderna ska försvinna.

<b>Nästa mandatperiod</b>
Moderaterna, är som Folkbladet tidigare har berättat, inne på den modell som finns i Härryda, med viss anpassning. Här har de nämnder som inte är lagstadgade tagits bort och man använder sig av utskott eller beredningsgrupper, vilket Finspångsmoderaterna anser vara bra.
Kristdemokraterna anser att tiden för att svara varit för knapp och vill att förslaget om ny organisation tas först i mitten av nästa mandatperiod.
Socialdemokraterna vill inte ha särskilda myndighetsnämnder och anser att förändringar av nämnder ska göras så att de stämmer med eventuella beredningsutskott.

<b>Viktigt att förnya</b>
Vänsterpartiet är tveksam till myndighetsnämnder men ställer sig positiv till förslaget om att slå samman omsorgs- och socialnämnden, liksom miljö- och hälsokyddsnämnden och byggnadsnämnden samt att bilda en humanistisk nämnd.
Vänsterpartiet vill också att kommunstyrelsens endast ska bestå av majoritetspartiet, dock eventuellt med samarbetspartner.
Samtliga partier är ense om att det är viktigt att förnya fullmäktigearbetet och att det är bra att man försöker öka medborgarnas inflytande.
Demokratiutskottet har haft sitt första möte för att diskutera svaren.
- Nu ska vi jobba vidare med det här. Vi är överens om att vi ska börja med fullmäktiges arbetsformer, säger Gun Axelsson (s), ordförande i demokratiutskottet.
Slutligen är det kommunfullmäktige som ska ta ställning till de olika förslagen om en ny politisk organisation.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om