Finspångs kommun har sökt projektbidrag från Jordbruksverket. Stödet till projekt ”Platsutveckling Rejmyre” söks via medel från ”Främja service på landsbygden” och ansökan handläggs av Tillväxtverket.
Syftet är att arbeta med destinationsutveckling kopplat till en ökad grad av service, utbud, tillgänglighet och inkludering samt en ökad samverkan mellan aktörer inom offentlig verksamhet, näringsliv och civilsamhälle.
Fredrik Franzén är projektledare för Platsutveckling Rejmyre, som drog igång 1 januari.
– Vi tittar på Rejmyres utvecklingspotential, som i första hand inte är kopplat till besöksnäringen, utan till boende och företagsfrågor, säger Fredrik Franzén.
Han samarbetar en hel del med Rejmyre byaråd.
– Drivmedel och livsmedel är viktiga frågor på mindre orter, exempelvis att det finns en bensinstation och att säkerställa att samhällets livsmedelsaffär är post- och apoteksombud.
Rejmyres geografiska position med kopplingen Södermanland–Östergötland och närheten till Norrköping, Finspång och Katrineholm lyfts fram.
– Målsättningen är att få fler företag och fler invånare till orten. Jag ska involvera Rejmyreborna i processen, säger Fredrik Franzén.
Ortens stora aktörer, Reijmyre glasbruk och gästgiveriet, har gått i konkurs respektive stängt.
– Jag hoppas båda verksamheterna kommer igång. När det gäller turistbyrån och glasmuséets gemensamma lokaler, som öppnades förra året, blev det ett lyckodrag.
Projektmedlen, som väntas i kommande månad, rör sig om 650 000 kronor i första skedet.
– Vi vill bygga upp en landsortsmodell som även innefattar andra orter som Hällestad och Igelfors. Det kan växa till fler orter. Det här ska gynna landsbygden i Finspång. Det finns väldigt starka byaråd i kommunen, betonar Fredrik Franzén.
Han nämner olika utvecklingsområden.
– Det är spännande med digitaliseringen, vad det får för effekter på landsbygden. Avstånd behöver inte spela så stor roll.
I dagsläget bor det cirka 980 personer i Rejmyre, sedan tillkommer det invånare i närliggande Bränntorp, Kalbo och Hävla.
– Finspångs kommuns vision är att växa till 30 000 invånare år 2035 och all utveckling kan inte ske i tätorten. Det är ett väldigt tidigt skede i projektet, men jag vill poängtera vikten av att vi gör det här tillsammans och i samspråk med ortens invånare, konstaterar Fredrik Franzén.