I jämförelse med andra kommuner har Finspång relativt få särskilda boendeplatser för äldre och fram till hösten 2016, klarade kommunen att erbjuda platser inom den lagstadgade tremånadersgränsen. Sedan blev det kö.
– Anledningen till att vi haft färre platser grundar sig på en politisk viljeinriktning om att det skulle satsas på kvarboende i hemmet. Hjälpen skulle finnas där, säger vård- och omsorgschef Kerstin Sjöberg Axelsson.
Nu har situationen förändrats. Andelen äldre ökar samtidigt som de äldre lever längre vilket gör att det inte blir samma omsättning på platser. Den utredning som nu ligger till grund för ett politiskt beslut om hur behovet ska kunna tillgodoses, visar att det behövs 30 nya boendeplatser inom de kommande åren.
I utredningen presenteras fyra olika förslag, där de tre första utgår i från att Storängsgården avvecklas.
– Och det beror ju på att de lokalerna inte är så effektiva, vilket också beskrivs i utredningen, säger Kerstin Sjöberg Axelsson.
Där framkommer bland annat att Storängsgården haft stort ekonomiskt underskott i många år, avdelningarna är små och ligger "långt" i från varandra vilket på verkar möjligheterna till samverkan.
Det första förslaget som tagits fram innebär en nybyggnation som ska ge 100 platser. I alternativ nummer två föreslås en tillbyggnad av Hällestadgården med tolv nya platser, samt en nybyggnation som ger 89 platser. Nummer tre fokuserar på tätorten och här är förslaget att bygga till Hårstorpsgården med sex nya platser och fyra nya på Tegelbacken, kombinerat med en nybyggnation med 91 platser.
Det sista förslaget innebär således att Storängsgården blir kvar och 30 platser skapas genom nybyggnation.
– Alla de här förlagen är tänkbara och kommer att fylla behovet framåt. Det man måste ha med i tanken är att lokalerna ska vara så effektiva som möjligt för att lösa personalfrågan. För samtidigt som vi skapar fler platser genom att behovet finns, blir det svårare att få tag på vårdpersonal, även om vi klarat oss bra så här långt. Och så här ser det ut i vård- och omsorgsyrkena i hela Sverige, säger Kerstin Sjöberg Axelsson.
Förra sommaren stängdes en korttidsavdelning för att göra det möjligt att omfördela personal till andra avdelningar.
– Men i år kommer vi inte att stänga någon avdelning. Den senaste rapporten jag fått visar att det ser lite ljusare ut än förra året, tillägger hon.
I maj tar kommunstyrelsen beslut om vilket av de fyra förslagen som kommunen ska gå vidare med.