Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Så ska din röst hållas hemligare

Valnämnden har beslutat att öka skyddet av valhemligheten till höstens val. "Vi har kontrollerat alla lokaler", säger valnämndens ordförande Helene Esping.

Valnämnden i Finspång ser positivt på att förstärka valhemligheten till höstens val.

Valnämnden i Finspång ser positivt på att förstärka valhemligheten till höstens val.

Foto: Magnus Andersson

FINSPÅNG2018-04-17 21:58

Sverigedemokraternas Freddy Leijon lämnade in en motion till kommunstyrelsen. Där kritiseras hur valsedlar placeras i vallokaler.

Regeringen gick förra året ut med att de inte ska gå vidare med förslaget "Förbättrad valhemlighet" till riksdags-, kommun- eller landstingsvalen 2018. Detta bygger på att ta efter Norges system, där valsedlar placeras i röstbåset.

Därmed behöver ingen känna att valhemligheten röjs när de tar valsedlar.

Sverigedemokraterna i Finspång lyfter fram Medley Arena Grosvad som ett dåligt exempel vid förra valet. Där kunde inte bara andra röstande, utan även badgäster, se vilka valsedlar den röstande plockade upp.

– Vi kommer att flytta vallokalen på Arena Grosvad längre in i lokalen, mot gamla ingången till Aluceum. Dessutom kommer vi skärma av på ett bättre sätt, säger Helene Esping.

Däremot framhålls Hårstorps förskola som en bra organiserad vallokal. Valfunktionärerna släppte fram de röstande, en efter en, och bordet med valsedlar var placerat en bit ifrån.

– Vi har varit runt och tittat på alla vallokaler i kommunen. Vi har instruerat hur vi tycker det ska möbleras för att bevara valhemligheten. Att folk vill hålla hemligt hur de vill rösta är något vi måste respektera.

Valnämnden ser positivt på att organisera alla vallokaler enligt Hårstorps förskolas modell.

SD önskar heller inte i motionen att lokaler som är kopplade till religiösa, politiska sammanslutningar eller företag används.

– Det viktigaste är att vallokalerna ska vara tillgängliga för alla människor. Det är troligt att förtidsröstandet ökar ännu mer i år, säger Helene Esping.

Valnämnden tittar på möjligheten att flytta vallokalen i Sonstorp från kyrkan till en av ortens förskolor samt vallokalen Missionskyrkan i Finspång till Högalidskolan.

I Skedevi görs bedömningen att det är svårt att hitta en mer lämplig lokal. Valnämnden har inte fattat beslut i frågan om byte av lokaler.

Det finns totalt 17 vallokaler i kommunen. Största vallokalen är Hårstorps förskola med 1 630 röstberättigade.

Minsta vallokalen är Ljusfallshammars friskola med 374 röstberättigade.

– Valnämnden arbetar mycket med praktiska frågor. Vårt arbete är som mest intensivt året fram till valet, konstaterar Helene Esping.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om