Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Så kan sjukvården förstärkas

Vissa områden behöver förstärkas i den kommunala hälso- och sjukvården. Flera förslag lyftes fram vid onsdagens kommunfullmäktige.

Kommunalrådet Ulrika Jeansson (S) ville slå fast vad kommunala hälso- och sjukvårdens uppdrag är vid onsdagens kommunfullmäktige.

Kommunalrådet Ulrika Jeansson (S) ville slå fast vad kommunala hälso- och sjukvårdens uppdrag är vid onsdagens kommunfullmäktige.

Foto: Mikael Grip

FINSPÅNG2018-05-30 21:45

Omsorgsberedningen har formulerat ett förslag till en strategi för Finspångs hälso- och sjukvård med fokus på patientsäkerhet.

Under onsdagskvällens kommunfullmäktigesammanträde hölls en vägledande frågestund, där en hel del förbättringsförslag framhölls.

Åsa Johansson (C), lyfte fram att kommunen behöver bli bättre på uppföljningar på avvikelser, reflektionstid och delaktighet.

– I dag har vi många vårdtagare och patienter som är passiva mottagare. För en trygg och säker vård behöver vi ha med alla. Vi har många personer i åldern 65–100 år, som behöver en meningsfull vardag. Vi har dagverksamhet och träffpunkter, men vi kan bli bättre och mycket är koncentrerat till tätorten, det behövs mer på de mindre orterna, säger Åsa Johansson.

Carl-Gustaf Mörner (M) anser att skolhälsovården (barn mellan sex och 18 år) borde ingå i ordinarie sjukvården.

– Jag blir mer och mer tveksam till skolhälsovården och tror att fler sjukdomar som barnfetma, diabetes och psykiska sjukdomar skulle kunna upptäckas, säger han.

Han påpekade att allt fler människor sitter ensamma hemma och behöver stöd. Per-Olof Hårsmar (KD) nämnde funktionen äldrekurator för att få bukt med den ökande, psykiska ohälsan hos äldre.

Kommunalrådet Ulrika Jeansson (S) ville slå fast vad kommunala hälso- och sjukvårdens uppdrag är.

– När det gäller exempelvis avancerad vård i hemmet kan vi inte göra allt, ibland ger regionen vård också. Det måste bli tydligt vad som är vårt område.

Hon konstaterade att hälsosamtal borde vara med i strategin och att den ökande gruppen unga med demens (under 65 år) behöver lyftas upp.

– Sedan är det jätteviktigt med specialistkompetens och karriärmöjligheter. Vi har vårdbiträden som underlättar för undersköterskor, som i sin tur underlättar för sjuksköterskor, säger Ulrika Jeansson.

– Vi har till exempel pratat mycket om äldres ensamhet, att inte låta människor vara ensamma. Det är viktigt att någon guidar de gamla och anhöriga till rätt ställe, säger omsorgsberedningens ordförande Ingrid Westlund (V).

Vid ledamöternas frågestund undrade Britt-Marie Hamnevik Söderberg (L) om majoriteten planerar fler anpassningsåtgärder för andra verksamheter, till exempel social omsorg, med tanke på de stora besparingar som görs inom skolan i Finspångs kommun.

– Svar ja, betonade Ulrika Jeansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om