Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Så bär du dig åt på valdagen

FINSPÅNG
I Finspångs kommun finns 22 olika vallokaler. En hel stab av människor arbetar under valet för att allt ska gå rätt och riktigt till.

Finspång2002-09-14 00:00
Det finns två valdistrikt i Finspångs kommun, med sammanlagt 22 vallokaler. För att se till att hela valorganisationen fungerar finns en valnämnd. Den är politiskt sammansatt och består av sju ledamöter. Ordförande är Kjell Johansson (s), men eftersom han är sjukskriven har vice ordförande Solveig Andersson (s) trätt in under detta val.
Ansvarig tjänsteman före, under och direkt efter valet är kommunsekreterare Kjell Ågren.
Valnämnden har utsett sammanlagt 178 valförrättare. Dessa kan vara politiskt aktiva, men måste inte vara det. Valnämnden har sitt kansli på kommunstyrelsekontoret i kommunhuset. Flera valförrättare finns i alla vallokaler under hela röstningstiden kl 8.00 - 20.00 söndagen den 15 september. Tiden gäller med ett undantag: i Regna har man lunchstängt mellan kl 12 och 14.
På ditt röstkort står vilken lokal du ska rösta i. Ta helst med röstkortet till vallokalen. Det går att få rösta ändå, men det blir krångligare. Ta också med legitimation.
I vallokalen sitter en person och prickar av den röstande mot röstlängden. En person står vid dörren och delar ut valkuvert. På bord ligger röstsedlar utlagda. I varje vallokal finns naturligtvis röstbås.

<b>Räkning</b>
Efter avslutad röstning ska rösterna räknas. Detta sker i varje röstlokal och räkningen är offentlig. Kuverten sprättas upp. Valsedlarna läggs upp partivis. Om det uppstår tvivel kring någon röstsedel, är det valdistriktets ordförande som tar beslut. Resultatet av rösträkningen meddelas till valmyndigheten i Stockholm.
På onsdagen efter valet, den 18 september räknas de röster som inte räknats under valdagen. Det kan till exempel gälla röstsedlar som valdistrikten varit tveksamma inför. Denna sammanräkning sker på kommunhuset och när den är klar skickas alla röster till länsstyrelsen i Linköping. De valsedlar som räknades på valdagen har förvarats i kassaskåp under tiden.

<b>Länsstyrelsen</b>
På länsstyrelsen genomförs den slutliga sammanräkningen. Rösterna räknas i tur och ordning för val till riksdagen, landstinget och kommunerna. Personrösterna räknas. Det är också där som mandatfördelning för kommuner och landsting sker. Även denna sammanräkning är offentlig.
Den som vill kan personrösta. För att göra det kryssar man i rutan för namnet på den man stödjer. Personval kan ändra den turordning på kandidaterna som partiernas själva fastställt.

<b>Inga strykningar</b>
I tidigare val kunde man stryka personer. Den möjligheten är borta. Gör man det ändå, räknas rösten på partiet, men strykningen räknas inte. Fler kryss än ett har ingen effekt. Inget av kryssen räknas, men partiet får rösten. En blank röst är detsamma som en ogiltig röst.
Enligt kommunsekreterare Kjell Ågren kan valet vara helt klart någon gång mellan den 19 och 30 september.

FOTNOT: Information finns bland annat på följande hemsidor: www.val.se, www.e.lst.se, www.finspong.se
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om