S-budget klubbades igenom
FINSPÅNGSkatten blir oförändrad i Finspång nästa år. Vänsterpartiet ville ha en höjning med 25 öre. Men socialdemokraterna och de borgerliga partierna ville båda ha kvar en skattesats på 21,30. När det kom till själva budgeten var dock samsynen över.Av de tre budgetförslagen segrade det socialdemokratiska. Däremot fick socialdemokraterna ge med sig för den samlade oppositionen när det gäller att utreda kommunens styrning.
Carl-Gustaf Mörner var inte imponerad av att Motalas pensionärer gillar systemet.
-Vi kan lyssna på andra, men inte gå exakt efter hur dets er ut där. Detta är ett system som inte passar i Finspång, ansåg han.
Elisabet Rehn (v) ansåg att matfrågan blivit för teknisk, och att maten ska integreras i äldreomsorgen. Conny Eriksson (s) uttryckte sin förvåning över att moderaterna sade nej till det nya systemet:
-Ni är ju för valfrihet, varför inte när det gäller den här frågan?
Fullmäktige röstade efter debatt igenom att Finspångs kommun ska övergå till det nya sättet att leverera mat.
<b>Spara på lokaler</b>
I och med att s-budgeten antogs får barn- och utbildningsnämnden inte de tre extra miljoner man ville ha för nästa år, utan får klara sig på samma nivå som i år.
Kjell Johansson (s) svarade, på fråga från Elisabet Rehn, att den enda möjlighet att klara ekonomin var att skära ner på lokalkostnader.
- Det arbetet pågår, sade han
Omsorgsnämnden får ett tillskott på två miljoner och Conny Eriksson, nämnordförande uttryckte sin övertygelse över att nämndens budget kommer att vara i balans nästa år. Inte för första gången...
<b>Statsbidrag</b>
Budgetskrivningar kring frågor inom miljö- och hälsonämnden samt barn- och utbildningsnämnden blev i vissa fall en smula förvirrande, eftersom statsbidrag och liknande medel, (som de så kallade Wärnersson-pengarna som ska gå till mer personal i skolan) räknats in, vilket är felaktigt. Öronmärkta pengar utgår bara till just det de är avsedda för, och är ingen vanlig budgetpost.
Kommunstyrelsens ordförande Gun Axelsson (s) var förhindrad att delta under hela sammanträdet, vilket hon informerat om. Trots detta kunde ingen av de vice ordföranden träda in i hennes ställe.
<b>Ovanligt</b>
Fullmäktige har dock rätt att utse en tillfällig ordförande, vilken blev Gunnar Karlsson (s). Den ovanliga situationen uppstod, att hela ordinarie presidium var frånvarande under det så viktiga budgetsammanträdet.
Både vänsterpartiet och de borgerliga partierna ville tillsätta en utredning för att se över kommunens organisation och styrning. De fem borgerliga partierna hade en gemensam motion i frågan. Vänsterpartiet ställde liknande krav i sitt förslag till verksamhetsplan.
Socialdemokraterna gick med på att göra en utredning, efter att flera borgerliga politiker gett sitt stöd till vänsterpartiets yrkande. Därmed drog de borgerliga in sin motion, eftersom de redan fått gehör för dess innehåll.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!