Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Rytm och rörelse som rehabilitering

Det finns hundratals diagnoser som är neurologiska. Neuroförbundet Finspång kämpar för att få fler att upptäcka deras verksamhet.

Rytmik. Neuroförbundet Finspång satsar på rytmik och rörelse i form av RGRM-metoden som rehabiliteringsmodell.

Rytmik. Neuroförbundet Finspång satsar på rytmik och rörelse i form av RGRM-metoden som rehabiliteringsmodell.

Foto: Magnus Johansson

FINSPÅNG2014-09-19 05:25

Neurologi är den del inom hälso- och sjukvården som diagnostiserar och behandlar sjukdomar eller skador i det centrala och perifera nervsystemet samt musklerna.

Neuroförbundet Finspång blev en egen förening för några år sedan efter att ha tillhört Norrköping tidigare.

– Vi bildade en egen förening för att kunna söka bidrag av kommunen, men de är inte särskilt givmilda mot oss. Vi försöker satsa på att visa att vi finns, säger Inger Hillgren, ordförande i Neuroförbundet Finspång.

Föreningen har 54 medlemmar med ett stort antal diagnoser som ALS, MS, ataxi, Parkinson, skolios, Huntington, ryggmärgsskador, stroke, polyneuropati, skador av lösningsmedel, CP, dystoni, HSP, MSA, narkolepsi, NMD, SRS, epilepsi och udda diagnoser.

– Vi har igång en badgrupp på Grosvad och nu satsar vi på rytmik i Storängsgården. Det ger väldigt goda resultat, säger Inger Hillgren.

Under ledning av rytmterapeuten Jan Nilsson får deltagarna lära sig RGRM-metoden (efter grundaren och trummisen Ronnie Gardiner).

– Man får lära sig att följa en rytm samtidigt som man gör rörelser. Bra träning för människor som fått stroke till exempel att öva upp tal och koordination. Med hjälp av symboler av händer och fötter vet man vilken kroppsdel som rörelsen avser, säger Jan Nilsson.

Läs mer i fredagstidningen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om