Från och med första mars kommer även räddningstjänsten att ingå i larmplan för suicidprevention i Östergötland.
– Om någon ringer och hotar med att ta sitt liv eller om någon till exempel ser en person som står på en bro och är på väg att hoppa är det vi tillsammans med polis och ambulans som larmas ut, berättar Bengt Eriksson, brandinspektör vid räddningstjänsten i Finspång.
Tillsammans med brandmannen Jonnie Thomsson har han gått en instruktörsutbildning för att kunna utbilda personalen.
– Det handlar mycket om hur man tar kontakt med en människa som hotar att ta sitt liv. Vilka fallgropar man ska undvika. Det gäller att få personen att känna sig trygg och jobba med öppna frågor, säger Jonnie Thomsson.
Identifiera känslor, parafrasera-summera, reflektera, effektiva pauser, "förmedla jag-budskap" och att visa närvaro är andra viktiga punkter som brandmännen får lära sig.
– Nu kan vi åka fram direkt och göra en insats utan att behöva vänta in polisen. Vi tror att vi kommer kunna rädda liv, säger Jonnie Thomsson.
Bengt Eriksson påpekar att det fortfarande handlar om ett samarbete mellan olika instanser.
– Det här sker i samverkan mellan polis, ambulans och räddningstjänst. Vid situationer med vapen inblandade eller saknade personer är det fortfarande polisen som larmas och vid överdoser kallas ambulans först, säger Bengt Eriksson.
Räddningstjänsten i Jönköping har arbetat på detta sätt i tio år.
– Det är jättebra att även Finspång medverkar. Det gör en väldig skillnad och många människor kan räddas. Av de tre aktörerna polis, ambulans och räddningstjänst är ofta vi först på plats, säger Göran Melin, ställföreträdande räddningschef i Jönköping.
I kommunen har det även påbörjats arbeten i förebyggande syfte vid olika byggen.
– När det ska byggas broar eller höga byggnader försöker man även tänka på självmordsrisken. Det gjordes aldrig förr i tiden utan det skapades farliga platser vid olika områden, säger Göran Melin.
Räddningstjänsten i Finspång ser över sin egen utrustning och det finns bland annat planer på att skaffa en hoppkudde.
– Den vanligaste dödsorsaken bland män i åldern 15–44 år är självmord och den näst vanligaste för kvinnor i samma ålderskategori. I Finspångs kommun hade vi fram till september förra året 24 självmordsförsök. Det är väldigt mycket för en liten kommun, konstaterar Bengt Eriksson.