Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

ROT-avdraget kan bli en skattefälla

Sedan första juli har 145 Finspångsbor ansökt om ROT-avdrag. Men se upp! I värsta fall kan avdraget leda till kvarskatt.

Foto: Hasse Holmberg

FINSPÅNG2009-10-01 03:00

I hela landet handlar det om dryga 400 miljoner kronor som Skatteverket betalat ut till svenskar som utnyttjat ROT-avdraget. I Östergötland handlar det om 2 459 ärenden, varav 838 000 kronor betalats ut till Finspångsbor. Och det hörs mest positiva tongångar om ROT-avdraget, både bland ”vanliga” människor som får dra av pengar för hantverksjobb, och bland hantverkare som ser jobben rulla in.
Det som det däremot inte talas lika mycket om är den skattefälla de som anlitar hantverkarna kan råka ut för. ”Reklamen” som görs säger att varje person har rätt att göra ett ROT-avdrag för max 50 000 kronor per år (halva arbetskostnaden).
Om det är flera personer som tillsammans äger bostaden som de bor i har varje person rätt till skattereduktion med ett maximalt belopp om 50 000 kr per person (halva arbetskostnaden).
Bra att tjäna bra
För att kunna få maximal skattereduktion måste man tjäna minst 25 000 kronor i månaden. Annars reduceras beloppet med hur mycket mindre du tjänar.
– Det minskar ju mindre du tjänar. Man kan läsa hur det förändras på vår hemsida, säger Pia Blank-Thörnroos. på Skatteverket.
Vidare minskas ROT-avdraget med andra avdrag man gör som privatperson, till exempel för resor till och från arbetet.
– Husarbete (där ROT-avdraget ingår reds anm) är det sista som man har rätt att göra avdrag för. Innan dess ska till exempel resor till och från arbete och dubbel bosättning dras av för, förklarar Pia Blank-Thörnroos.
Okänd avgift
Det mest uppmärksammade i sammanhanget är att avdraget för pensionsavgiften på sju procent av det man tjänar, ska dras bort allra först.
– Detta är en avgift som nästan inget ens vet att man betalar men som blir väldigt avgörande när det kommer till avdrag för husarbete, säger Pia Blank-Thörnroos.
Alla dessa avdrag som måste göras innan avdraget för husarbete kan göras, gör att den skattepliktiga inkomsten minskar. På så sätt blir det mindre pengar att få göra avdrag på. Överstiger inte den kvarvarande slutgiltiga skatten 50 000 kronor så är det omöjligt att göra ROT-avdrag för 50 000 kronor. Och har man redan då beställt och betalat ett jobb och gjort avdrag för 50 000 kronor, blir det kvarskatt.
”Kan ställa till det”
– Detta kan så klart ställa till det. Speciellt tror jag att par som nyss köpt sitt första hus, som renoverar och där någon går hem och är föräldraledig och därmed får minskad inkomst, kan drabbas, säger Pia Blank -Thörnroos.
Varför framkommer inte detta mer tydligt?
– Ja, jag vet inte. Det är olyckligt. Men sedan i somras finns flera dokument om det här som man kan läsa på vår hemsida där vi försöker förklara hur det går till, säger Pia Blank-Thörnroos.

Avdrag får göras för hälften av arbetskostnaden, dock max 50 000 kronor/ person och år, max 100 000 kronor/hushåll och år. ✔ För att få göra avdrag på 50 000 kronor måste man ha en månadsinkomst på minst 25 000 kronor. Annars reduceras avdragsbeloppet med lönen. ✔ Skattereduktion för sjöinkomst, allmän pensionsavgift, arbetsinkomst (jobbskatteavdrag), underskott av kapital och hushållsarbete ska göras i nämnd ordning. Skattereduktion ska räknas av mot kommunal och statlig inkomstskatt, mot statlig fastighetsskatt och kommunal fastighetsavgift. ✔ Räcker inte den slutgiltiga för att ge full skattereduktion för husarbete blir köparen betalningsskyldig för motsvarande del av den preliminära skattereduktionen som han Fakta: www.skatteverket.se
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om