Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Roligt att man kan göra något för andra"

Våtmarken vid Stjärnvik har återskapats. Parken och byggnaderna har gjorts fina.  Till glädje för alla naturmänniskor och andra Finspångare som vandrar förbi.  - Roligt om man kan göra något även för andra, säger Gunvor Edlund.

Gunvor Edlund har återskapat våtmarken vid Stjärnvik till glädje inte enbart för sig själv utan även för andra naturvänner och förbipasserande Finspångsbor.

Gunvor Edlund har återskapat våtmarken vid Stjärnvik till glädje inte enbart för sig själv utan även för andra naturvänner och förbipasserande Finspångsbor.

Foto: Johansson Magnus

FINSPÅNG2008-07-03 03:00
Det var i början av juni som Gunvor Edlund tillsammans med sin sambo Björn Andersson avslutade ett fyra år långt projekt. Då invigdes Stjärnviks nya våtmark: Vadsjön. - Förhoppningen är att det ska bli en artrik fågelsjö och jag drömmer även om att andra djur ska hitta hit och beta vid vattnet, säger Gunvor Edlund. Redan under invigningstimmarna upptäcktes 19 fågelarter. Krickor, sångsvanar, grågäss, gräsänder och olika sorters småfåglar har setts vid Vadsjön. Vacker natur
Björn och Gunvor köpte Stjärnviks gård 1996. Då var den i stort behov av upprustning och arbetet med att göra i ordning alla bostäder tog några år innan paret flyttade dit permanent. - Vi föll för den vackra naturen som finns i trakten. Gården har en kulturhistorisk bakgrund. Kvarnen tros vara från 1200-talet, gården blev säteri på 1500-talet och Jean Jacques De Geer köpte huset på 1700-talet. - Vi ville inte att den här gården skulle förstöras. Både Björn och jag är väldigt historieintresserade. Naturen är något vi uppskattar och vill lära oss mer av, säger Gunvor Edlund. Hon föddes i Askersund, flyttade så småningom till Hofors i Gästrikland, där hon växte upp. När hon studerade till civilekonom vid Uppsala universitet träffade Gunvor sin livskamrat som hon varit tillsammans med sedan 1974. Nya projekt
I cirka sex år har hon arbetat med ekonomi och information på Sjöfartsverket i Norrköping. Tidigare arbeten har bland annat varit på företag som numera heter LRF konsult och Green Cargo. Sambon Björn arbetar fortfarande kvar i Gävle. För tillfället byggs en byggnad som liknar Auroratemplet i Finspång i närheten av sjön och andra projekt är redan i antågande. En gårdssmedja
- Det ligger en förfallen byggnad på andra sidan sjön som varit en liten gårdssmedja. Länsstyrelsen tyckte att den var värd att bevara. - En historisk inventering visar att den kan vara från början av 1800-talet. Tanken är att det ska bli ett litet museum och att vi dessutom kan ta dit en smed som visar upp hur arbetet gick till förr i tiden, säger Gunvor. Värt att bevara
Hon berättar att Stjärnviks bruk som gjorde bruksföremål, yxor och spadar under 1800-talets mitt tillverkade mer än bruksindustrin i Finspång vid denna tidpunkt. - Detta historiska och naturvänliga område är värt att bevara både för egen och för andras glädje, konstaterar Gunvor Edlund. Varför tror du att du är utsedd till en av finalisterna till Årets Finspångare? - Att man uppskattar det vi gör i ordning, speciellt det som är bra för miljön. Och att vi skapat en våtmark som är ett komplement till Ölstadsjön.

Ålder: 56

Bor: Stjärnvik

Familj: Sambon Björn och tre katter

Gör: Jobbar på Sjöfartsverket i Norrköping med information

Tidigare yrken: Jobbat med ekonomi i olika roller

Hobby: Stjärnvik, både våtmarken och gården.

Det här visste du inte om mig: Samlar servetter. Har en stor samling hemma.

Bäst med Finspång:

Den vackra naturen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om