Cirkushoppet är ett samarbetsprojekt mellan Cirkus Cirkör och Clowner utan gränser.
– Vi turnerar runt bland asylboende och HVB-hem. Vi vill belysa flyktingskapets ofrivillighet. Det handlar mycket om att locka till skratt, att barnen ska få en paus i vardagen, berättar Kattis Hellberg, projektledare för Cirkushoppet.
Under veckan har Storängsskolans internationella klass fått fördjupa sig i cirkuspedagogik och lördagens nycirkusshow var ett event för allmänheten i Kulturhuset.
I ”Drömma Skratta Våga” möts de fyra vännerna – Isak, Virginia, Trevor och Klara – som gör cirkuskonster och spelar varandra spratt. De står på händer, balanserar på lina, jonglerar och lockar varandra och publiken till skratt.
Showens medverkande har mångårig erfarenhet, både som cirkusartister och pedagoger. De har alla turnerat runt om i världen, antingen som cirkusartister eller som clowner i olika krigsdrabbade länder.
– Det är en väldigt rolig föreställning att spela. Det är fantastiskt att träffa barnen på boende och skolor, få göra en sån här show och även låta barnen testa själva, säger cirkusartisten Isak Arvidsson.
Han har hållit på med cirkus i över tio år.
– Jag gillar utmaningen. Det finns alltid nya saker att lära sig, man blir aldrig fullärd. Nycirkus kan vara så mycket, som till exempel teater och dans, påpekar Isak Arvidsson.
Mängder av barn tog chansen att prova på olika cirkuskonster som jonglering, gå på lina och parakrobatik på matta.
Nioårige Elias Ljunggren testade det mesta.
– Det är kul. Jag har provat förut, på frita och i skolan, säger Elias.
Han gillar framförallt poi, som är en sorts snurrjonglering, samt att jonglera med bollar.
– Jag tänker prova många saker. Det roligaste är att hålla på med bollar, jag spelar fotboll i Finspångs FK, berättar Elias Ljunggren.
Kommunens kultursamordnare Karolina Bransell och Ida Lindfors, var mycket belåtna över att Cirkushoppet kom till Finspång.
– Jätteroligt att barnen får prova på det här, särskilt när vi satsar mycket på cirkus i Finspång. Det är en bra fritidssysselsättning och man tränar både balans och koordination. Det är ingen tävling, utan alla kan vara med, säger Karolina Bransell.
– Fantastiskt kul att få möjlighet att vara mottagare av det här projektet. Cirkus är så tillgängligt och gränsöverskridande, konstaterar Ida Lindfors.