Riksteatern på blixtvisit
FINSPÅNGNär signaturen Enslingen annonserar efter en hustru och berättar att han har en lantegendom, blir gensvaret stort.Inte mindre än tre damer i samma hushåll - mor, dotter och piga - svarar. Alla föreslår samma mötesplats.Upplagt för förvecklingar på scenen i Folkets hus, alltså.
Som sig bör i denna typ av förvecklings- och förväxlingskomedier, finns här en hårdhjärtad och penninglysten förälder, en vek och ljuv dotter grymt skild från sin älskade, en käck tjänsteande och en genomskådande krumelur, som ter sig litet fånig, men sitter inne med förståndet. En okänd identitet, som uppenbaras på slutet tillhör också ingredienserna i denna genre.
<b>Öm låga</b>
Änkan fru Kastanie spelad av Gunilla Nyroos, driver flickpensionat. Hon har genomdrivit sin dotters skilsmässa från en olycksdrabbad, men ädel ung man. Frun är bra på att vrida och vända på sanningen, så den passar henne. Magister Bläckstadius (Sven-Åke Gustavsson) undervisar på hennes flickpension och hyser en öm låga för den ampra damen, trots att hon gör narr av honom.
Magistern anlitas för att lämna in svaret på äktenskapsannonsen. Han får detta uppdrag av alla tre damerna. Frun lockas av lantegendomen och utsikten att få fason på en karl, dottern lockas av att få komma hemifrån samt att få en far till sitt barn, och pigan av att slippa sin hårda matmor.
Ingen av dem vet förstås om att de andra svarar på annonsen.
<b>Varken lax eller piano</b>
Bläckstadius får reda på vad annonsen egentligen går ut på - vilket inte är att köpa lax eller ett piano som frun respektive dottern påstår - och beger sig till mötesplatsen för att få ett ord med i laget.
Pjäsen har annonserats som en skrattfest. Trots att Finspångspubliken verkade nöjd av applåderna att döma, så gapskrattade man inte. Spridda småskratt, kan man säga. Andra akten lockade till flest skratt och Sven-Åke Gustavsson drog ner de flesta.
Cirka 250 personer såg pjäsen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!