När den nya kommunorganisationen, som inte är så ny längre, sjösattes den första januari 2009, var en av tankarna att debatten i kommunfullmäktige skulle bli mer livlig. Utredarna såg framför sig hur flera ledamöter skulle ta ton. Riktigt så har det dock inte blivit.
– Man hävdar att fullmäktige är det viktigaste beslutsfattande organet. Då ska inte bara en sju-åtta stycken vara uppe och prata, säger kommunrevisor Hakon Fältström, som när fullmäktigemötet drog igång på onsdagen förklarade för den ansamlade skaran ledamöter att de behöver blir mer på alerten.
Bli mer aktivaOftast är det samma personer som gör sin röst hörd.
– Tanken var att vitalisera fullmäktigemötena med beredningarna som man tillsatte. Ledamöterna måste vara mer aktiva i både beredningarna, där ärendena bereds, och i fullmäktige där de diskuteras. Alla som sitter i fullmäktige har ställt upp för att de har ett engagemang för det här. De är valda av oss i Finspång för att föra fram och representera politiska åsikter, säger Hakon Fältström.
”Massor tid”Under kafferasten på fullmäktige i onsdags gav några i församlingen sin syn på saken. Stig Andersson (S) menade att de ”räcker” med att beredningens ordförande går upp i talarstolen.
– Annars blir det ju bara att flera säger samma sak. Det tar ju massor med tid, sade han.
Hakon Fältström ser dock inte alls att det skulle vara ett problem:
– Som när delårsrapporten diskuterades. Då började Härnbro med att ge en övergripande bild, medan Ulrika Jeansson pratade om lärandet och Stefan Carlsson om den sociala biten. Varför skulle inte en beredning kunna dela upp det?
Icke-besluts-frågor?Anders Härnbro (S) ser egentligen inga problem med att mötena tar längre tid.
– Men då får man förbereda sig på det, säger han.
Läs mer i fredagstidningen eller E-tidningen.