Renovera Hårstorpsskolan tre gånger dyrare än beräknat
FINSPÅNGUnder 2002 har det pågått utredningar om hur Hårstorpsskolan egentligen mår. Nu har arbetsgruppen som gjort utredningarna fastslagit att hela skolan måste byggas om.
Redan i våras slogs det larm om eventuella mögelproblem på skolan och den södra flygeln evakuerades. Två förskoleavdelningar fick flytta till tillfälliga lokaler på Bävervägen. Renoveringen av den södra flygeln har ännu inte påbörjats eftersom man väntat på att utredningarna av hela skolan skulle bli klar. I förra veckan lämnades den in till kommunstyrelsen. Utredningen visar att hela skolan är i behov av renovering som bland annat omfattar ett nytt värme- och ventilationssystem samt ombyggnad av golv och tak. Däremot finns det inget mögel.
26 miljoner kronor kommer renoveringen att kosta, en kostnad som politikerna nu ska ta ställning till.
- Om de kan ta ett beslut nu i februari så kan vi snabbt komma igång med projektering och sedan sätta igång med renoveringen. Vi har 2003 på oss så det börjar bli ganska bråttom, säger Tony Andersson.
Enligt honom skulle det vara bäst om man kunde utrymma hela skolan så att allt kunde renoveras samtidigt. Förslag finns på att eleverna under byggtiden evakueras till baracker på skolgården.
Barackerna är enligt Tony Andersson ganska dyra, så det kan i stället bli fråga om att renovera etappvis.
<b>Fel verksamhet </b>
Hårstorpsskolan byggdes för 27 år sedan och då med en skoldel och enförskoledel, sedan dess har verksamhete kommit att förändras flera gånger och lokalerna har använts på annat sätt än som var tänkt.
- Lokalerna har inte byggts om för att passa de nya verksamheterna och det har säkert vistats fler barn i dem som gjort andra saker än som vad tänkt från början, säger Matias Lindberg, Vallonbygdens vd.
Han bekräftar också att baracker kan bli en ganska dyr historia. En barack som man hyr på tre år får en årskostnad på mellan en halv och en miljon kronor. Och det lär behövas flera stycken.
Det utredningsmaterial och det äskandet av investeringsmedel som politikerna nu har att ta ställning till är ett alternativ. Det finns fler.
- Vi har inte tagit ställning till andra alternativ, möjligheten finns ju att bara renovera vissa delar, att flytta verksamheten eller att bygga en ny skola, säger Matias Lindberg.
Matias Lindberg har ingått i den grupp som står bakom utredningen och där även representanter för skolan, byggnadstekniska kontoret, miljökontoret och Kusthälsan ingått. Som assistans har utredningsgruppen haft experter på området, Trivas AB och Vått och Torrt AB.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!