Sedan 1980 har knallar från hela landet sålt sina varor på Finsponga marken. Detta år var fler än någonsin på plats.
– Runt 180 knallar är här. Det är rekord. Vår marknad har ett bra rykte plus att det är nära löning och vardag. Det är fler inhemska knallar i år, men vi har även knallar från Sydamerika och Thailand, som åker runt på olika marknader i landet, berättar Kim Vilhelmsson och Peter Kronqvist i arrangerande Lions Finspång.
Trotsade regnet
Marknadsdagen brukar ofta bjuda på strålande solsken, men under fredagsförmiddagen öste regnet ner.
Tomas Fransson från Tingsryd sålde seglarstövlar, rainboots och gummistövlar, vilket borde gå utmärkt när vädret är dåligt.
– Men jag säljer inte mer stövlar en sån här dag. Tvärtom. Jag säljer mer när det är 25 grader och strålande solsken. Såna här dagar är folk förberedda på vädret när de ger sig ut, säger Tomas Fransson.
Ekonomiskt lotteri
Han är en minst sagt en rutinerad knalle med 37 års erfarenhet från att resa runt på landets marknader. Finsponga marken har han varit på i 15 år.
– Jag bruknar likna det vid en hockeymatch. Ibland vinner man, ibland förlorar man. Det jag brukar sälja mest av är träskor. Varje svensk man med självaktning borde ha ett par träskor.
Det blir cirka 40 marknader per säsong. På vinterhalvåret gör han andra saker.
– Jag är en mångsysslare som kör buss, har mitt företag "Jord och skog", är antikhandlare och har två egna skogsfastigheter, säger Tomas Fransson.
Dockkoncept
Ett färgglatt marknadsstånd som lyste upp marknaden var Sara Nockes dockbesättning.
– Jag säljer söta, färgglada dockor och pricken över i:et är att man får sitt namn på dockorna. Det brukar vara extra populärt och blir mer personligt. Funkar bra till dop- och studentfester. Jag är ensam i landet med det här konceptet, säger Sara Nocke.
Alingsåstjejen har varit knalle i sju år.
– Det bästa är gemenskapen med andra knallar. Det blir som en livsstil, säger Sara Nocke.
Största inkomstkälla
Närmare 40 personer från Lions hjälpte till under dagen.
– Det här är vår största aktivitet och inkomstkälla, Vi får in cirka 130 000 kronor netto. Varje år bjuder vi in en ungdomsförening som hjälper till med städning, som vi stödjer med bidrag. I år är det Faik bandy. Regnet kan ha skrämt bort en del människor under förmiddagen, men vi hoppas på många besökare under eftermiddagen. Det är då flest människor brukar gästa marknaden, konstaterar Kim Vilhelmsson och Peter Kronqvist.