Ge för livet hette tidigare Bröd till bröder. Second hand-verksamheten gick förr under namnet Bra & Begagnat. Syftet med Ge för livet är att samla in pengar från allmänheten till förmån för socialt arbete i och utanför Sverige. I år går drygt en miljon kronor till stödinsatser.
Verksamheten har några riktigt goda år bakom sig och trenden fortsätter. Försäljningen i höstas steg med 20 procent och bidrog till att årsomsättningen landade på mer än tre miljoner kronor. Av 2021 års vinst på 840 000 kronor gick 60 procent till internationella hjälpprojekt, 20 procent till lokala LP–stiftelsen och 20 procent till speciella insatser på hemmaplan. I år satsas mer pengar på Finspång.
– Vi är till för att stötta föreningar och organisationer som hjälper människor socialt. Tack vare det stora överskottet finns det mer pengar att söka. Det som skänks till oss här säljs i första hand här. Men vi behöver trycka mer på att vi är en lokal second hand, berättar Anna-Carin.
Hon pekar på framgångsfaktorer som butiken som mötesplats, gemenskapen, arbetsglädjen och personalens sätt att bemöta kunderna.
– Vi ser att många människor har det svårt i dagens samhälle. Pengarna vill inte alltid räcka till. Samtidigt har vi en kategori av medveten medelklass som växer och regelbundet handlar hos oss. Jag gillar trenden att återbruk är legitimt, modernt och bra för plånboken. Det finns en stor efterfrågan att handla second hand. Jag vill också tro att vi är bra på att exponera och höja attraktionsvärdet på det vi säljer.
Kläder, möbler, sängbottnar och husgeråd säljs som aldrig förr. Enbart försäljningen av kläder har mångdubblats under det senaste året.
– Jämför jag januari-februari 2022 med motsvarande period i år pratar vi om cirka 200 000 kronor mer i kassan, hävdar hon stolt.
Men hur länge till kan försäljningssiffrorna stiga?
– Så länge det finns bra varor och folk fortsätter att skänka till oss! I dessa tider köps det mindre nytt. Det är inne att köpa fräscha kläder av hög kvalitet på second hand. Särskilt när det numera är så pass dyrt att både bo och äta, understryker Anna-Carin Abrahamsson.
Ge för livet har tre anställda i Finspång. Här jobbar även ett 30-tal volontärer och en handfull medarbetare på praktik eller som arbetstränar.