Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Rasrisk i Sätragruvan

FINSPÅNG
Det är rasrisk i Sätragruvan. Så nu är det slut med besök inne i gruvan. Skylten på Skärblackavägen finns kvar, men namnet har tejpats över.
Informationstavlorna på platsen ska tas bort.

Så kallas gruvgången in till själva dagbrottet. Här ska ett nät sättas upp för att hindra passage.
FOTO: TITTI OLOVSSON

Så kallas gruvgången in till själva dagbrottet. Här ska ett nät sättas upp för att hindra passage. FOTO: TITTI OLOVSSON

Foto:

Finspång2002-06-21 00:00
Sätragruvan är en vild och vacker plats. Trots att den egentligen inte ligger så långt ifrån länsväg 215 mot Skärblacka, känns det som om den vore långt ute i skogen.
Även om den inte tillhör kommunens allra populäraste sevärdheter, så har några grupper besökt den varje år. Nu är det slut med det. Någon aktiv information om att gruvan finns förekommer inte längre. Informationen på plasten ska tas bort.

<b>Risk för ras</b>
Strax före och vid platsen finns nu istället gula varningsskyltar: Risk för ras. Tillträde förbjudet.
Gruvan går visserligen att se uppifrån fortfarande. Utmed staketet går en liten gångstig uppåt och när man klivit en bit kan man se gruvan uppifrån.

<b>Nät</b>
Men att gå in genom någon av de bägge ingångarna är det slut med.
-Det är vid ingångarna det börjat rasa, därför har vi beslutat stänga dem, säger Elving Bertilsson, assistent på Kultur Fritid.
Han berättar också att förvaltningen ska sätta upp nät framför ingångarna. Att göra något för att eliminera rasrisken är svårt.
-Regn och kyla orsakar sprickbildning och att motverka den är svårt.
Stollarna, alltså gruvgångarna som leder in till dagbrottet, gjordes iordning i början av 90-talet med träunderlag och räcken. Markägare Arne Ivarsson, som brukar visa området för intresserade besökare var en av dem deltog i projektet att göra i ordning området för besökare.

<b>Under bar himmel </b>
När man väl gått in genom stollen, går man under bar himmel och har berget långt ifrån. Det är just ingångarna som orsakat stängningen.
- Faran är stor vid ingångarna, särskilt den ena är ju väldigt lång, säger Elving Bertilsson.
Ingen person har drabbats av något ras. Istället upptäcktes den tilltagande sprickbildningen i vintras, när ÅBY klätterklubb gjorde en översyn.
-Klubben brukar hjälpa oss med att bort lösa stenar och liknande.

<b>Vånga bergslag</b>
I Sätragruvan eller Kiselgruvan som den också kallas, förekom det bara brytning några få år, 1917-1919. I närheten gick tidigare stora vägen till Norrköping på Glans södra strand. I trakterna går gränsen mellan Vånga och Risinge.
- Gruvan tillhörde Vånga bergslag och utmed vägen till Björke som går i närheten finns också gamla gruvor, berättar Elving Bertilsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om