Planerna på att ta bort en ambulans nådde pensionärsföreningarna när Kommunala pensionärsrådet (KPR) hade möte i måndags. Mötet var förlagt till räddningstjänsten i Finspång, där de samlade fick information från både räddningstjänst och ambulansverksamheten.
- Det här har fått PRO att gå i taket, säger Kjell Granath, som sitter med i styrelsen för PRO Hällestad och som även är invald i KPR.
- Landstinget vill ta bort en av de två ambulanserna för att det är för dyrt. De hänvisar till att det finns ambulanser i Norrköping, Linköping, Örebro och Katrineholm. Illa! säger han.
Stroke
Han tänker på alla äldre som bor på landsbygden, och hur lång tid det tar för en ambulans att ta sig till ytterområdena.
- Visst, räddningstjänsten kan "i väntan på ambulans" men tänk om någon får en stroke? Då behöver man ju få en ambulans snabbt på plats. Det tar 40-50 minuter för en ambulans att ta sig från till exempel Örebro, säger Kjell Granath.
"Andra hand"
Som tidigare fabriksanställd på Outokumpu, numera Luvata, tänker han även på tryggheten att ha en ambulans på nära håll.
- Industrierna finns ju fortfarande kvar i Finspång. När jag jobbade på Outokumpu drog de in akuten nattetid i Finspång och nu ska de alltså dra in en ambulans, säger han och suckar.
För att visa sitt missnöje mot landstingets planer har namnlistor skrivits på, som nu ska skickas in.
- Jag hoppas att ambulansen kommer finnas kvar. Vi kommer i andra hand, säger Kjell Granath.
Lena Lundgren, hälso- och sjukvårdsdirektör på landstinget, hänvisar frågan om ambulansindragningen vidare till Sirius humanum, som är den entreprenör landstinget har avtal med och som garanterar att det finns ambulanser på rätt plats i länet. Folkbladet har förgäves försökt nå Karl Dingertz, affärsområdeschef för ambulanssjukvård på Sirius humanum, utan framgång för en kommentar.