Prisvinnare till Finspång
FINSPÅNGI december fick författaren och musikern Carl-Johan Vallgren Augustpriset för sin roman "Den vidunderliga kärlekens historia". I mars kommer han till Finspång, som en av besökarna i After Work-serien, som numera blivit ordentligt etablerad.Med ett genomsnittligt besöksantal på 90 personer förra säsongen är arrangörerna nöjda.
Augustprisbelönade Carl-Johan Vallgren är en av deltagarna i ABF:s arrangemang After Work. FOTO: PRESSENS BILD
Foto: Fotograf saknas!
<b>"Originell och gripande"</b>
Anita Matisson på ABF, som bland annat arbetar med After Work-programmet, fick besked om besöket på torsdagen och hon var väldigt glad.
- Det är jätteroligt att han kunde komma. Jag håller just nu på och läser hans senaste roman och den är verkligen helt fantastisk. Den var inte helt lätt att få tag på, utlånad på biblioteket och slut i boklådorna.
Juryn som delar ut Augustpriset gav priset till "Den vidunderliga kärlekens historia" av följande skäl:
""En dövstum men tankeläsande dvärg skickas på en dramatisk färd i 1800-talets Europa som går mellan bordeller och dårhus, kloster, nöjesfält och palats, från jesuiter till socialister och swedenborgare. Carl-Johan Vallgrens roman spelar med sinnrik fabuleringskonst på starka känslor och stora idéer, i romantikens gränsöverskridande anda. Den är lika originell som den är gripande.""
<b>Inarbetat</b>
Carl-Johan Vallgrens debutroman "Nomaderna" kom 1987. Sedan dess har han publicerat flera böcker, bland annat "För herr Bachmanns broschyr", där författaren ger sitt hemland en rejäl smocka. I alla fall låter han sin huvudperson göra det.
Carl-Johan Vallgren ägnar sig också åt musik och har givit ut tre cd-skivor.
After Work, där Vallgrens besök ingår, är nu inne på sitt tredje år. Det var på nyåret 2001 som ABF tillsammans med lokala fackliga avdelningar startade serien.
- After Work har blivit verkligt inarbetat, säger Anita Mattisson. Folk ringer och frågar efter programmet.
<b>Lokala deltagare</b>
Förra säsongen kom 90 personer i genomsnitt varje gång.
Precis som tidigare år är det tisdagar som gäller. Först ut i år är skådespelaren Anders Sjöholm från Östgötateatern som talar under rubriken "Kan dets sägas bättre". Detta sker den 28 januari och Anders Sjöholms föreläsning handlar om kroppspråk och om att tala inför publik.
I april ska Janet Bovander tala om hur vi håller i balansen i en tillvaro där många olika bitar ska passa ihop.
- Janet är från Finspång och vi brukar alltid se till att ha med lokala förmågor, säger Anita Mattisson. Det fins många duktiga människor i Finspång och vi vill gärna ta till vara på det.
FOTNOT: Augustpriset delas ut av Förläggarföreningen och har funnits i 14 år. Priset delas ut i tre klasser: skönlitteratur, fackbok och barnbok.