Efter att Pride Finspång grundades anordnades parader genom Finspång och arrangemang i Vibjörnsparken under både 2018 och 2019.
2020 hölls arrangemanget i digital skepnad på grund av coronasituationen.
– Förra året anordnades en pridevecka, med en speciell pridedag på Bergslagstorget. Så vi tycker inte att det har varit ett uppehåll, utan att vi har kunnat hålla igång verksamheten, säger Solveig Betnér, ordförande i Pride Finspång.
Men för första gången sedan 2019 är siktet inställt på en prideparad med efterföljande festival i Vibjörnsparken i Finspång den 27 augusti.
Sedan Solveig tog över ordförandeposten i början av förra sommaren har styrelsen vuxit från två till fyra personer och planeringen inför sommarens arrangemang pågår för fullt.
– Paraden kommer att starta vid gamla Bergska skolan, sedan går vi genom centrum, förbi Östermalm, Stora Allén och sedan till Vibjörnsparken, säger ledamoten Petra Lindström.
– Efter paraden blir det några tal, livemusik och eventuellt någon form av poesi och uppträdande av ståuppkomiker. Vi är i planeringsstadiet och har inte bestämt exakt hur upplägget blir, säger Solveig Betnér.
Tidigare parader i Finspång har lockat cirka 800–900 deltagare.
– Det är klart att vi hoppas på ännu fler. Det har varit en folkfest och förhoppningen är att det ska bli så igen, säger suppleanten Roger Nilsson.
Varför är det viktigt att gå med i prideparaden?
– Vuxna personer som tänker att de egentligen stödjer HBTQ-personer borde gå med, då ser unga att det finns vuxna som stödjer dem. Det är jätteviktigt, för det finns många transungdomar som mår riktigt dåligt. Det finns till exempel en hel del personer som jobbar inom skola och vård, som många känner igen, som skulle kunna gå med, betonar Solveig Betnér.
Varför är det viktigt att jobba med de här frågorna?
– Man ska kunna bli accepterad för den man är, inte behöva gömma sig och vara någon annan, menar Petra Lindström.
52-årige Roger Nilsson understryker att situationen för HBTQ-personer gradvis har förbättrats.
– Det har blivit lättare nu än tidigare. Jag har några år på nacken. Jag kom ut för 22 år sedan, när jag var 30 år. Det har successivt blivit bättre. Det var en hårdare jargong på 1980- och 1990-talen. Man blir så glad när så många unga vågar komma ut tidigare i dag, säger Roger Nilsson.
Styrelsen träffas regelbundet i ABF-huset i Finspång och anordnar bland annat studiecirkel, där de följer RFSL:s pridemanual och studerar olika frågor som rör demokrati, mångfald och hur volontärer kan hittas. Pride Finspång är partipolitiskt och religiöst obundet.
– Det handlar inte om partipolitik, utan om mänskliga rättigheter. Vi tar ställning för människors lika värde, betonar Solveig Betnér.
Vad har ni för långsiktigt mål med Pride Finspångs verksamhet?
– Vi hoppas att paraden ska bli en årlig tradition, påpekar Roger Nilsson.
– Sedan vore det superbra om det fanns en mötesplats för HBTQ-personer i Finspång, säger Solveig.
Till arrangemanget i augusti söker de 20-talet volontärer som vill hjälpa till under paraden och festivalen.
Vad innebär det att ha prideparad i Finspång igen?
– Glädje, vi ser fram emot att dra igång paraden igen, säger Petra Lindström.
– Vi hoppas på att se många stolta föräldrar i paraden och även att fler äldre går med. Vi hoppas många Finspångsbor och även folk från andra kommuner vill gå med, konstaterar Roger Nilsson.