"Preppern" Johan är alltid beredd på det värsta

Från udda till en del av vardagen. Personlig krisberedskap blir allt vanligare. "Preppern" Johan Skullman har varit redo i flera år.

Friluftsmannen Johan Skullman hyllar den personliga krisberedskapen.

Friluftsmannen Johan Skullman hyllar den personliga krisberedskapen.

Foto: Gunnar Hagberg

Finspång2022-11-19 09:00

En välfylld väska på en stol i köket väcker besökarens omedelbara uppmärksamhet.

– Det ser förstås ut som att den är förberedd bara för det här, men så är det inte. Den står alltid där. Lätt att rycka åt sig i farten.

I utsatta och svåra tider har intresset för "prepping" – personlig krisberedskap – tagit allt större utrymme i folks medvetande. Johan Skullman, friluftsmannen och överlevnadsexperten från Flasbjörke mellan Lotorp och Igelfors, har varit beredd i många år och noterar nu belåtet att fenomenet sprider sig. Det är, som han säger, aldrig fel att vara förberedd på det värsta.

– Alla människor borde vara rustade om krisen kommer, säger han.

undefined
Friluftsmannen Johan Skullman hyllar den personliga krisberedskapen.

– Jag har alltid min "Grab Bag" redo. Det är inte så grabbigt som det låter. Det är meningen att man ska kunna grabba den i flykten. Engelskans "grab". I väskan har jag vad som behövs i en utsatt situation. Framför allt det som krävs för de tre nödvändiga färdigheterna. Första hjälpen, göra upp eld och kunna navigera. Se den som ett personligt förråd att använda om den akuta krisen blir verklighet.

Krisen?

– Vid ett eventuellt krig är den en nödvändighet för den personliga säkerheten, men den är också till för att avdramatisera stressen vid en skarp situation. Nu vet man att man är förberedd och redo. Dessutom behöver väskan inte bara vara till för krissituationer. Den fungerar lika bra om man ska ge sig ut på lite friluftsliv. Hela min "Grab Bag" är uppbyggd med vanliga friluftsprylar. Den kanske även kan inspirera folk att komma ut i naturen.

undefined
Det blir fullt på köksbordet när Johan Skullman plockar fram sin överlevnadsutrustning.

Fenomenet uppmärksammades på allvar när Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, skickade ut broschyren "Om krisen eller kriget kommer" i maj 2018. Samhällsinformation som många tagit fasta på med tips på hur vi ska rusta oss för följderna av, exempelvis, olyckor, extremväder, IT-attacker eller militära konflikter. Författaren Anna-Maria Stawreberg har till och med skrivit en bok i ämnet, "Prepping – att hoppas på det bästa, men förbereda sig på det värsta".

Johan Skullman börjar avslöja innehållet i väskan och köksbordet fylls snart av vätskebehållare, klortabletter, tändstål, kedjesåg, fiskeredskap, pannlampa, vattenfiltrering, kompass, gps, FM-radio, multiverktyg, första hjälpen-kit, termos och annat smått och gott. Allt som behövs för att klara sig själv under några dagar när vardagen som vi känner den av någon anledning har slagits ut.

undefined
Johan Skullman där han trivs bäst, med rätt utrustning i rätt miljö.

– All min utrustning bygger på erfarenheterna från mina många år inom försvaret, säger han.

– Det handlar om att kunna hjälpa både sig själv och andra, men man måste kunna sin utrustning. Bygger man upp ett förråd som det här ska man vara säker på att allt fungerar och vara förtrogen med hur det används. Det räcker med det som finns i väskan. Man varken kan eller vill släpa med sig hela bohaget.

Efter ett långt yrkesliv inom försvaret, och senare som produktutvecklare för några av Sverige mest kända varumärken inom friluftslivbranschen, drog Johan Skullman igång sitt eget märke, Garphyttan, för tre år sedan. Han och kollegan Martin Berling började i liten skala men har nu öppnat den första egna märkesbutiken i centrala Stockholm.

undefined
En lokal blev plötsligt ledig i centrala Stockholm och Johan Skullman kunde öppna sin första märkesbutik.

– Ibland ska man ha tur. Lokalen blev ledig och vi slog till. Att öppna en butik på en central plats med ett stort flöde av människor har varit högsta prioritet. I vårt varumärkesbyggande behöver vi en exponeringsyta för produkterna. Kunderna vill klämma och känna. Tanken är att det ska vara mer än en butik och inte bara ett ställe där vi kränger grejer. Vi ska ha olika event och har inrett en liten serviceverkstad, säger Johan Skullman som är företagets produktutvecklare.

undefined
En trivsam tur i naturen eller en krissituation. Det gäller att vara beredd inför båda.

– Sedan finns det förstås en dröm i botten någonstans om att kunna öppna en butik på landet, här i Flasbjörke. Men det inser jag kommer kräva en massa jobb.

Centrala Stockholm vimlar redan av starka varumärkesbutiker i outdoorbranschen. Rädd för konkurrensen?

– Tvärtom. Det är bara positivt. Vi skiljer oss från det generella friluftslivet och nu kommer det märkas tydligare. Vi satsar på allt mellan skogsliv och trädgårdsskötsel. Många andra är enbart inriktade på vandring med sådant som hör dit. För oss blir fritiden ett sorts självvalt och avkopplande arbete istället. Variationen är vår styrka.

Väskor för "prepping" ingår i sortimentet.

– Tanken är att man alltid ska ha en "Grab Bag" tillgänglig. Jag har den alltid med i bilen också. Man vet aldrig vad man kan råka ut för.

Prepping

Fenomenet prepping kom till Sverige i början av 2010-talet. 

De första åren var det en undergroundrörelse, som var livskraftig på vissa forum, men där ingen prepper ville skylta med namn eller bild. 

Sakta men säkert blev det mindre och mindre suspekt att vara och kalla sig prepper i takt med att MSB och vissa kommuner började ordna krisberedskapsveckor. 

Nu är prepping snarast någonting mainstream och det börjar nu betraktas som konstigt att inte vara förberedd på kriser.

Källa: Överlevnadsbutiken

Karta: Flasbjörke
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!