Folkbladet har tidigare berättat om satsningen "Fabriken" på Curt Nicolingymnasiet som ska ge ungdomar arbetslivserfarenhet och därmed förbereda dem för arbetsmarknaden. I helgen gick det första projektet, "Dubbelt upp", av stapeln. Över 100 elever, både niondeklassare och elever på CNG, fick då möjlighet att jobba. Den avtalsenliga lönen på 74 kronor i timman betalas ut i slutet av månaden.
- Det här är kanske första gången eleverna har ett jobb och tjänar egna pengar. De har fått skriva egna ansökningar och det är jättekul att se så många här, en bladning mellan killar och tjejer, säger Jendela Lunde, som jobbar med affärsutveckling på CNG och som just nu projektleder "Fabriken".
Hemlighetsmakeri
Hon berättar att det varit ganska stort hemlighetsmakeri med vad eleverna egentligen skulle arbeta med. Det fick de veta när de kom till "Fabriken" klockan åtta på lördagsmorgonen.
- Det de gör är att tillverka smycken med hjärtan i. Tanken är att smyckena ska ut till allmänheten på alla hjärtans dag. Då befinner vi oss i Norrköping och Finspång för att sälja de här smyckena. Men vi ska inte ta pengarna, utan vi kommer att stå med bössor för Rädda Barnen och om man tar ett smycke kan man lägga 20 kronor i bössan, säger Jendela Lunde och förklarar projektets namn "Dubbelt upp":
- Vi vill ge både niondeklassare och våra elever jobb, samtidigt som du som privatperson kan köpa ett smycke till din hjärtvän samtidigt som man hjälper behövande barn i världen.
CNG:s rektor Anders Södergren var väldigt positiv över hur eleverna tog emot sin uppgift, som i slutändan renderar i något gott för behövande barn.
- Det var verkligen härligt att se ungdomarna bli så engagerade efter att vi hade vårt möte på morgonen, säger han.
Den yttersta idén med "Fabriken" är att förbereda eleverna så gott det går för arbetsmarknaden. Ungdomsarbetslöshet säger Anders Södergren, är det värsta som finns.
- Det finns jobb, men det blir ofta ett glapp när arbetsgivare kräver arbetslivserfarenhet som inte ungdomarna har. Genom Fabriken hjälper vi ungdomarna att få erfarenheten, säger han och berättar att eleverna ska kunna jobba på eftermiddagar, helger, kvällar och lov.
Exakt vad som ska tillverkas eller vilken tjänst som kan erbjudas, finns inget exakt svar på.
- Jobb kan uppkomma på två sätt, att vi får in jobb utifrån som vill att vi ska göra produkter, men även efterfrågan på tjänster som vi kan erbjuda, förklarar Jendela Lunde.
Överraskning
Runt ett bord sitter fyra killar från Grosvadskolan och pillar med hjärtan som blir till fina örhängen. Alla är överens om att "Fabriken" är en bra grej.
- Det är kul att vara här och jobba lite och att få arbetslivserfarenhet är alltid bra! säger Sebastian Bäckmark.
Eftersom ingen av deltagarna visste vad de egentligen skulle få göra innan, blev smyckestillverkningen en överraskning. För Andreas Regnås en positiv sådan:
- Jag trodde att vi skulle få städa, säger han och berättar att det inte hör till favoritsysselsättningen.
Shaban Alizadeh tycker det är schysst att tjäna lite pengar.
- Absolut! Och så är det skitkul att jobba, säger han.
Gruppen handleds av CNG-eleven Evelina Bäckström, som är säker på att "Fabriken" är positivt för det kommande arbetslivet:
- Det är bra att man får visa framfötterna. Jag ska plugga vidare till civilingenjör och vill jobba med produktutveckling.
På Siemens?
- Ja, eller något sånt! svarar hon.