Och därmed även rädslan bland Finspångsborna och företagarna i centrum som upplever det oerhört problematiskt. En inventering från 2009 visar att 20-talet personer då ingick i det så kallade "torggänget", som uppehåller sig vid Ica, Systembolaget, garaget och "grävlinggrytet" (stenpartiet utanför Systembolaget). Under sommaren har denna siffra eskalerat. Till slut skrev Stig Jansson i Moderaterna en interpellation.
- Mitt syfte är att lyfta den här problematiken och komma vidare. De åtgärder vi satt in har inte räckt, sade han på gårdagens kommunfullmäktige.
Överens
Sedan följde en lång diskussion om torggänget, vad som hänt, vad som gjorts och vad som nu ska göras.
Oftast var den politiska skaran helt överens, något Larseric Ramlöv (FP) betonade vikten av:
- Vi måste ha en politisk enighet i den här frågan och ge tydliga signaler till socialtjänsten att det här är en prioriterad fråga för Finspångs utveckling, sade han efter att ha berättat om familjer som först flyttat till Finspång då de jobbar här, men att de sedan flyttat härifrån igen.
Socialråd Conny Lindgren (V) menade att det här är ett av de svåraste problemen att jobba med.
- Frågan om torggänget är komplex. Dels är frågan hur man ska arbeta för att de ska få en så värdig livskvalitet som möjligt, dels handlar det om invånarna och handlarna i centrums situation.
"Beachen"
Monica Gustavsson (V) jobbar som samordnare på boendestödsteamet och möter ofta de här personerna. Hon menar att problemet eskalerade i och med att "andra chansen" infördes och att ryktet säger att "det är lätt att få bidrag i Finspång". Personerna vill dock egentligen inte alls sitta på torget.
- När jag frågar dem återkommer de hela tiden till "beachen" som fanns för några år sedan, en dunge nedanför Skutenbron, där de fick vara ifred. Där vill de vara, sade hon.
Att en offentlig toalett behövs är politikerna rörande överens om, då det börjar bli en "sanitär olägenhet i centrum" som någon sade. Förslag på en lokal för gänget, inte för långt från Systembolaget och centrum, diskuterades. Likaså att införa väktare i centrum igen, vilka togs bort i somras. Den klassiska musiken i kommungaraget fick inte mycket medhåll för att ha tjänat sitt tänkta syfte.
- Vi är även eniga om att vi ska jobba med det här, både för de här människornas livssituation och för tillgängligheten i centrum, sammanfattade Anders Härnbro (S).