E-petition är ungefär samma sak som ett medborgarförslag: En medborgare som får en idé eller undrar över något kan lämna in sina tankar skriftligt i ett medborgarförslag eller, som Finspångs kommun nu vill införa, i en E-petition. Medan medborgaförslaget lämnas in till kommunen och genomgår den byråkratiska processen som till slut mynnar ut i ett svar från politikerna, läggs E-petitionen ut på kommunens hemsida varpå medborgarna kan tycka till om förslaget direkt.
- I stället för att få diskussionen med medborgarna när beslutet redan är taget får vi den direkt. Märker vi att det är många som engagerar sig i frågan tar vi upp den på dagordningen, förklarar kommunalråd Anders Härnbro (S).
Det är demokratiberedningen som jobbat med förslaget att införa E-petition. Från årsskiftet var det tänkt att möjligheten skulle finnas att göra sin röst hörd den vägen. Men när politikerna skulle fatta beslut i frågan förra veckan, tyckte de att de saknade vissa fakta.
- Förslaget är bra. Men det handlar om reglerna kring det. Hur går det till? Hur många måste tycka till för att vi ska ta upp det på dagordningen? Vi vill ha ett klargörande från demokratiberedningen, säger Anders Härnbro.
Det finns en diskussion om att ta bort medborgaförslagen, men det förslaget går inte hem hos någon av politikerna i kommunstyrelsen:
- Vi kan inte lägga ner något innan vi vet att något annat fungerar, säger Herman Vinterhjärta (MP).
- Det är tveksamt om vi över huvudtaget ska starta en utredning om det. Medborgarförslag finns inskrivet i kommunallagen, säger Inge Jacobsson (M) och fortsätter:
- Om vi tar bort medbogarförslagen finns ingen möjlighet för äldre utan dator att skriva. Vi kan inte strypa den möjligheten genom att tro att alla är datanördar. Medborgarförslag, E-petition och E-forum måste finnas parallellt, säger han.
Dock är alla ense om att allt fler säkerligen kommer att använda sig av E-petition och att medborgarförslagen, och därmed byråkratin kring dem, kommer att minska.
Demokratiberedningen diskuterar även en borttagning av E-Forum. Detta fick dock obönhörligen nej från samtliga politiker i kommunstyrelsen.
- Det används mycket. Många använder det som en modern insändarsida. Jag kan inte se hur vi skulle kunna ersätta det, säger Anders Härnbro.
- Vi pratar om att ha kontakt med medborgare. Det kommer in vettiga, kommunala frågor till E-forumet. Att ta bort de har inte funnits i min hjärna, säger Inge Jacobsson.
Frågan om E-petition lär återkomma.