Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Politiker fick lära sig mer om jämställdhet

"Vi ger inte upp. Vi är inte som kärringar".I går fick kommunens politiker en och annan tankeställare när "gräddan av gräddan" Getrud Åström och Klas Hyllander var på besök.

Foto: Fotograf saknas!

FINSPÅNG2011-09-14 03:00

Och citatet ovan är ett sätt för Klas Hyllander, som är engagerad i organisationen "Män för jämställdhet", att visa på hur maktsystem styr dagens samhälle och att en vanlig föreställning är att "kvinnor ger upp fortare än män".

- Det här är ett uttalande av Muammar Gaddafi, när han talade till sina trupper. Det är väldigt talande, säger han.

Gertrud Åström, ordförande i Sveriges Kvinnolobby, instämmer och lägger in en ytterligare drivkraft: ekonomi.

- Se bara på de som sitter på makt, vd:ar, människor i styrelser och de som har tillgång till ägande. De är män, säger hon.

Sverige bäst
I går undervisade de Finspångs politiker i jämställdhet för att få ut begreppet i kommunens verksamheter. Gertrud Åström säger att Sverige ligger i topp i alla jämställdhetsundersökningar på kommunal nivå.

- På kommunal nivå är vi bäst i världen, det kan jag säga utan att blinka. Men vill vi ha en förändring i hela samhället måste det först ske hos de nationella politikerna, för att ge ett incitament till människor att förändra sitt beteende, säger hon.

Hon kan se hur samhället förändrats sedan 1800-talet, då, som hon uttrycker det "män och kvinnor var extremt åtskilda väsen", genom förbudet 1864 då män inte längre tilläts slå sina fruar till den allmänna rösträtten 1921 och 1994 års jämställdpolitiska mål.

- Det har blivit bättre men det rör sig hela tiden, säger Gertrud Åström och betonar vikten av att genuspedagoger finns ute på förskolorna och får upp medvetandet hos pedagogerna om hur lätt det ät att falla i gamla mönster.

- Men det handlar inte om att "vi måste starta i tidig ålder", säger hon. Vi behöver jobba med jämställdhet hela tiden.

Riksfjolla
I sitt arbete i "Män för jämställdhet" jobbar Klas Hyllander och hans kollegor med att ta fram åtgärder för att främja jämställdhet i samhället. Tung fakta visar att män mellan 19-25 endast utgör 18 procent av befolkningen, men står för en tredjedel av alla polisanmälningar.

- I grund och botten ligger idéer om hur man ska vara för att vara just kille, säger han.

Ett exempel på hur samhället tar emot "avarter" eller de som bryter mot rådande normer, är Ernst Kirchsteiger.

Båda vinner
- När han bryter mot de maskulina normerna och pratar om "mjuka" saker som färg och form så får han hatbrev och blir kallad "riksfjolla", säger Klas Hyllander och jämför med Martin Timell som inte alls får några hatmail eftersom han gör typiskt manliga saker.

Det kan ses om att män behöver "offra" saker i jämställdhetsdebatten medan kvinnor "får" desto mer. Så är det inte riktigt.

- Män har tidigare haft det tunga uppdraget att vara familjeförsörjare, så är det inte på samma sätt i dag. Samtidigt kan män vara hemma mer med sina barn. Det är ett resultat av kvinnors kamp, säger Klas Hyllander.

Ordförande i Sveriges Kvinnolobby, en partipolitiskt obunden och ideellt verksam paraplyorganisation som samlar 35 medlemsorganisationer inom svensk kvinnorörelse. De jobbar för att stärka kvinnors position i samhället.

Hennes utgångspunkt är att kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sitt egna liv. För att nå dit behövs en stark kvinnorörelse. Källa: www.sverigeskvinnolobby.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om