Det har skett en hel del narkotikabrott i Finspångs kommun under årets första månader. I jämförelse med fjolåret är tendensen tydlig.
Narkotikabrott, innehav, hade strax över 50 ärenden 2014 (16 redan i år) trafikbrott 36, 2014 (12 hittills i år), narkotikabrott, eget bruk, över 160, 2014 (över 60 fall i år).
– Men det här beror mycket på att vi jobbar väldigt aktivt. Vi är till exempel ute i trafiken och försöker stoppa drograttfyllerister. Vi jobbar brottsförebyggande med skolorna för att etablera kontakt med ungdomarnaoch rör oss bland kretsar och personer som vi vet använder droger, säger Mattias Grenestam vid Finspångspolisen.
Han påpekar att polisens mål är att upptäcka fler personer som brukar droger än föregående år och att Finspång har en bra uppklaringsprocent när det gäller narkotikabrott.
Polisassistenterna Gustav och Erik kommer regelbundet i kontakt med personer som utför olika typer av narkotikabrott.
– Det är oroväckande många som kör bil narkotikapåverkade. När vi stoppar dem tycker de ofta inte att det är så farligt, berättar Erik.
När det finns skälig misstanke att stoppa en misstänkt drograttfyllerist är det alltid vissa saker som ska följas.
– Vi försöker se hur personen beter sig innan vi fattar ett beslut. Sedan kontaktar vi alltid ett befäl som tar det slutgiltiga beslutet om vi ska får ta med bilisten för provtagning, säger Gustav.
Denna typ av befäl kan exempelvis vara utredningsbefäl, förundersökningsledare eller stationsbefäl. Samtliga som stoppas får sedan frågan om de vill ha hjälp och stöd av kommunens beroendeenhet.
– Man vill tro att man kan fånga upp några som sedan kan lämna drogträsket. En del är jättetacksamma att vi erbjuder hjälp, medan andra är likgiltiga, säger Erik.
Vid upprepade fall med drogpåverkade bilister eller förare som saknar körkort har polisen rättighet att beslagta fordonet.
Polisens uppfattning är att narkotikamissbruket kryper allt längre ner i åldrarna.
– I Finspång är cannabis mest vanligt, men amfetamin förekommer också. Under förra veckans insatsdagar hade vi fem-sex narkotikabrott, säger Mattias Grenestam.
Vid rattfylleriärenden avvaktar polisen alltid blodprovens analyser.
– Det finns droger som inte påvisas i varken blod eller urin. Spice var ett sånt ämne förr.
Att det är ytterst riskabelt att färdas i trafiken narkotikapåverkad är något som betonas.
– Tidigare undersökningar i Sverige har visat att cannabiskörning varit ofta förekommande vid dödligt våld i trafiken, säger Mattias Grenestam.