Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Plus och minus för ungdomskonferensen

FINSPÅNG
Bra att vuxna intresserade sig. Mindre bra att ungdomar inte fick chans att delta så mycket i debatten.
Det är omdömet från de ungdomar från Finspång som deltog i en ungdomskonferens i Kalmar förra veckan.

Peter Ainerfors, Erik Rohdin, Mikaela Johansson, Emelie Nilsson, Lotta Persson Erik Joelsson. På bilden saknas  Junuz Jakupovic, Christina Källgren Petersson och Pierre Malteskog som också var med på konferensen.
FOTO: TITTI OLOVSSON

Peter Ainerfors, Erik Rohdin, Mikaela Johansson, Emelie Nilsson, Lotta Persson Erik Joelsson. På bilden saknas Junuz Jakupovic, Christina Källgren Petersson och Pierre Malteskog som också var med på konferensen. FOTO: TITTI OLOVSSON

Foto:

Finspång2001-11-23 00:00
Kalmar blev årets ungdomskommun förra året. Förra veckan hölls en rikskonferens om ungdomsfrågor där, som en uppföljning till utmärkelsen.
Sex ungdomar, de flesta från gymnasiet, två ur personalen från Ungdomshälsan i Finspång, och chefen för beställarförbundet Christina Källgren Petersson deltog i konferensen, där frågor som rör ungdomar diskuterades.
Finspångsungdomarna som var med, är alla medlemmar i ungdomsföreningen på orten och de ger både ris och ros till konferensen i Kalmar.

<b>"Politikersnack"</b>
- Det var bra på det sättet att man förstod att de vuxna brydde sig, säger Erik Rohdin, men det var för mycket politikersnack. De var mest vuxna som pratade.
Övriga håller med om beskrivningen. För stor vuxendominans, av 500 deltagare var det bara cirka 200 som var ungdomar. Vuxna talade till ungdomar om ungdomar, istället för att prata med ungdomar, som någon uttrycker saken.
- Vi lärde känna Christina Källgren Petersson och fick bra kontakt med henne, det var jättebra, fortsätter ungdomarna.

<b>Mötesplats</b>
Ungdomsföreningen vill göra bra saker för ungdomar i Finspång och en del idéer kunde de snappa upp på konferensen. Till exempel idén om ett ungdomsråd, som kan föra fram önskemål och synpunkter till politikerna.
-I Kalmar byggde kommunen ett ungdomshus, där man kan hålla på med olika saker. Musik till exempel, och skateboard. Kommunen gav tio miljoner till ungdomssatsningar.
Det som Finspångs ungdomar saknar mest är mötesplatser.
- Bara att sitta ner och prata, ta en fika, säger Emelie och Mikaela.
Ungdomarna ser fram mot att det nya IT-caféet i Folkets hus ska slå upp portarna. Det ska bli den mötesplats de saknar. Nu hoppas de bara att det ska bli klart snart. Det är ungdomsföreningen som ska driva det, och pengar har statliga ungdomsstyrelsen skjutit till.
- Alla är välkomna dit, säger Peter Ainerfors, inte bara de som gillar att hålla på med datorer.
Fotnot: Det är ungdomsstyrelsen tillsammans med Kommunförbundet som korar årets ungdomskommun. I år är det Karlstad
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om