Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Personalens protestbrev

"Skolan kan inte spara mera nu!". Det anser Storängsskolans personal som i en skrivelse undertecknad av ett femtiotal personer känner stor oro inför framtiden.

Foto: Olovsson Titti

FINSPÅNG2007-12-15 03:00
Humanistiska nämnden måste minska sina kostnader med tre miljoner kronor för att få budgeten att gå ihop nästa år.Ett femtiotal anställda (nästan samtliga i personalen) på Storängsskolan har undertecknat en skrivelse där de känner stor oro och ängslan inför besparingen och omstruktureringen, både vad gäller personal och verksamhet, som planeras inför läsåret 2008/2009."Skolan kan inte spara mer. Det kommer att drabba våra barn och deras framtid och i dess förlängning hela vårt samhälle", skriver personalen.Tidigt skede
Krister Pettersson, chef vid humanistiska förvaltningen, påpekar att varje rektorsområde har fått ett tvåprocentigt sparbeting på sin verksamhet.-Vi försöker minimera oron genom att gå ut med detta i ett väldigt tidigt skede. Vilka åtgärder som ska vidtas är en process som pågår, säger Krister Pettersson.Vill inte uttala sig
Storängsskolans personal vill inte uttala sig enskilt utan hänvisar till skrivelsen. Där talas om vikten av att ge eleverna en rimlig chans att nå upp till målen i kärnämnena."Redan nu har vi svårigheter att hjälpa alla elever att utvecklas efter egna förutsättningar samt att stödja alla elever med särskilda behov av olika slag.
Det är dessutom allmänt känt att barn med särskilda behov alltid drabbas extra hårt av besparingar. Som det är nu tenderar dessa barn att öka i antal, snarare än att minska. Elevassistenter och speciallärare behövs"
, skriver personalen.-Vi har gjort en omstrukturering och istället valt att satsa på specialpedagoger. De ska jobba på ett annat sätt. Vår ambition är att det ska finnas minst en specialpedagog på varje rektorsområde, säger Krister Pettersson."Med stor bestörtning har vi nu mottagit besked om att ni vill minska antalet anställda trots att vi redan i nuläget känner att vi inte räcker till. Dessutom vill ni utöka elevantalet på skolan, vilket blir fallet om Lillängsskolan flyttar in, skriver Storängsskolans personal.Minskande elevkullar
- Utredningen om Lillängsskolan pågår. Elevkullarna minskar med 100 barn per år i Finspångs kommun. För sju år sedan var det cirka 2 800 barn. Nu är siffran ungefär 2 400 elever och år 2010 är antalet nere på strax under 2000 barn.- Vi håller på med att anpassa organisationen efter antalet barn, säger Krister Pettersson."Stora skolor med yngre barn, F-5, innebär alltid ökade risker när det gäller anonymitet och mobbing. Om vi måste spara in på personal finns det även risk att det blir större klasser. Hur ska barn och vuxna orka i denna miljö?," undrar personalen.- Finspång har inga stora skolor och inga stora klasser. Grupperna kan se väldigt olika ut. Vissa klasser kan bestå av 15 elever och andra klasser av 28 elever, konstaterar Krister Pettersson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om