Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Per Josefsson - en

- Jag undrar ibland när jag egentligen ska komma i gång och jobba. Hittills har jag ju bara gjort olika saker.
Sagt av en sällsynt flitig man, nämligen konstnären Per Josefsson.

Ingen vanlig trädgårdstomte...

Ingen vanlig trädgårdstomte...

Foto:

FINSPÅNG2005-01-25 06:00
Per Josefsson är bosatt i skogarna mellan Rejmyre och Finspång, på Rippestorps gård som härstammar från 1600-talet. En grusväg som slingrar litet lagom mellan träden, en vägbom - som kan öppnas om man har känningar i trakten, några hus och så sjön Ripplingen.
Här bor Per Josefsson tillsammans med hustru, två katter och den förtjusande vänliga vovven Molly, en blandrashund som gillar uppmärksamhet och tar sig en sväng i omgivningen när andan faller på.

Flera hus
- Gården fanns redan på 1600-talet, men boningshuset och verkstaden är från 1800-talet, berättar Per.
Här finns flera hus. Bland annat en jordkällare, en smedja och en friggebod som tjänar som arbetsrum åt Pers fru, som forskar i etnologi. Det är en stor tomt som väl rymmer de olika husen utan att de måste trängas med varann.
Det finns två större hus, ett bostadshus och ett som inrymmer verkstad och ateljé.

Många material
Per arbetar konstnärligt i många olika material. Han målar, tecknar, smider, arbetar i trä och emalj, gör offentliga utsmyckningar och illustrationer. Listan över hans utställningar tar upp cirka 40 olika gallerier och vandringsutställningar.
- Jag jobbar inte i sten och gör inte koppargrafik, även om jag har provat litet.

Skog och hav
Pers konstnärliga landskap är skogen och havet, framförallt det som kluckar mot Blekinges stränder.
- Bilder från hav och skärgård är ofta vyer och horisonter. I bilder från skogen har jag gått närmare, det är mer detaljer, säger Per.
Även den som inte aktivt brukar uppsöka konsten på gallerier och museer har förmodligen sett en hel del av Pers konst. Det gäller i alla fall för dem som bor eller vistas i Norrköping.
Där har Per nämligen gjort en hel del offentliga utsmyckningar, t ex i byggnader på Trädgårdsgatan och på Gamla Lasarettet.

Gillar processen
Han gillar att arbeta med offentliga utsmyckningar.
- Jag tycker om processen, att arbeta ihop med arkitekt och snickare. Det är spännande att få allt att fungera tillsammans, och att konsten finns där bland människorna i deras miljö.
I Pers bilder finns nästan alltid spår av natur. Självklart i de fall han gjort en ekoxe i brons, eller ett havsmotiv. Men även i de verk som inte är avbildande finns naturen där. Avtrycken efter ett lodjurs smygande tassar eller kanske vippan av ett gräs.

Olika karaktär
Att arbeta i så många olika material och tekniker är spännande tycker han, och utvecklande.
- Jag har alltid jobbat med måleri och skulptur, ända sedan ungdomen. Det går i perioder.
I Pers ateljé kan besökaren se att samma figur kan återkomma i olika tekniker.
- Varje material har sin karaktär. Järn har ett motstånd i sig, kopparplåt är annorlunda. Alla material är spännande på sitt sätt och jobbiga på sitt.

Egen tid
Per Josefsson har också varit anställd på Stadsmuseet i Norrköping en period på 1980-talet. Han har också undervisat, bl a på Norrköpings konstskola, där han också var rektor. Skolan stängdes i höstas.
- Att jobba heltid på skolan tog förstås den mesta tiden och kraften. Nu kan jag gå här i markerna och fundera i lugn och ro på vad jag vill göra härnäst.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om