Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Patient fick för hög dos medicin

En person på ett äldreboende fick för mycket smärtlindring. Läkarens ändrade ordination hade inte kontrollerats. Nu Lex Mariaanmäls händelsen.

Hög dos. En patient fick för hög dos smärtstillande läkemedel. Nu anmäls händelsen enligt Lex Maria. (Bilden har inget med artikeln att göra).

Hög dos. En patient fick för hög dos smärtstillande läkemedel. Nu anmäls händelsen enligt Lex Maria. (Bilden har inget med artikeln att göra).

Foto: Janerik Henriksson/TT

FINSPÅNG2017-05-24 09:00

Patienten på ett särskilt boende i Finspångs kommun fick under en veckas tid en för hög dos smärtlindrande läkemedel. Läkaren gjorde en ändring av medicinordinationen till patienten via Pascal. (Pascal är en applikation för vårdpersonal att förskriva och beställa läkemedel och handelsvaror för patienter som får sina mediciner fördelade i påsar – dospatienter).

En akutrulle till den nyinsatta, smärtlindrande medicinen beställdes.

Medicinen som skulle sättas ut rapporterades i Pascal, som planerad utsättning till nästa dosleverans.

En sjuksköterska justerade befintliga doser och ändrade så att ordinationen blev rätt till kommande leverans.

Dagen efter levererades nästa veckas doser till enheten, där patientens medicinändring inte var utförd.

Ordinationsändringen kontrollerades inte innan dosrullen lämnades ut till patientens lägenhet.

Påföljden blev att patienten både fick den nyinsatta ordinationen och den gamla dosen. Ordinationshandling och signeringslista var rätt, men den felaktiga dosen upptäcktes inte under en veckas tid av personalen när de gav personen sina mediciner.

Patienten anses ha blivit negativt påverkad av den felaktiga ordinationen. Personen blev trött, fick nedsatt allmäntillstånd och föll flera gånger på grund av överdoseringen.

Nu Lex Mariaanmäls händelsen, som kunnat medföra allvarlig vårdskada, till IVO (Inspektionen för vård och omsorg).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om