Under torsdagen föreläste Mordechay Giloh på Bildningen. Hans mamma överlevde Förintelsen och kom till Doverstorps flyktingläger.
– Det är viktigt att behålla minnet av Förintelsen. Jag har själv en identitet som svensk, jude, israel och polack. Min fru Irits mamma var från Ungern och överlevde också Auschwitz, berättar Mordechay Giloh.
Innan föreläsningen sammanstrålade han med Ingemar Andersson, som var gift med en överlevare, och Ellinore Björk, tredje generationens överlevare.
– Jag upplevde vita bussarna och hela kriget. Jag har åkt runt i hela Polen och besökt koncentrationslägren. Min fru kom till Doverstorpslägret. Vi träffades i Lotorp, där hon jobbade. Jag såg henne första gången på en buss och blev direkt förälskad i henne, säger Ingemar Andersson.
Han är gammelmorfar till Ellinore som fått höra en hel del berättelser.
– Jag har hört många gripande historier. Min gammelmormor och gammelmorfar kom från så helt olika världar. Men min gammelmorfar tog initiativet och betonade att de kunde leva ihop ändå, säger Ellinore Björk.
Mordechay Giloh har föreläst i Finspång vid ett flertal tillfällen under årens lopp.
– Jag hoppas på att föra fram ett budskap som ger eftertanke. Sverige är ett land som gör många humanitära insatser, säger Mordechay.
– Det är viktigt att minnet lever vidare, vi lär oss av historien. Det är många i Finspång som är engagerade. Såna här föreläsningar kan göra ännu fler engagerade, konstaterar läraren Anna Hellerstedt.