Östermalm populär träffpunkt
bFINSPÅNGÖstermalmsträffen, lokalen som ersätter nerlagda Östermalms dagcentral, öppnade 1 juni. Mellan tolv och fyra varje vardag håller lokalen öppet.Bingo, tidningsläsning, fika och umgänge står på programmet. Redan efter fem månader börjar lokalen bli för trång.
En klapp på kinden ger Margot Johansson till Rita Sternson. Bredvid sitter Inez Gustafsson. FOTO: TITTI OLOVSSON
Foto: Fotograf saknas!
I det läget ställde Vallonbygden upp med lokal kostnadsfritt. Kommunen håller med personal. Lene Lantz förestår lokalen och vissa dagar arbetar även Rita Sternson från hemtjänsten här. Övriga dagar brukar Lene få hjälp av personal som deltar i arbetsmarklandspolitiska åtgärder.
- Vi brukar alltid vara två personer som jobbar, det behövs, säger hon.
Hon berättar att i genomsnitt kommer 19 besökare per dag. Som minst är det tio besökare som flest 28 hittills.
- Det blir trångt ibland.
Lokalen är till för dem som bor på Östermalmsområdet. Hit kommer de som brukade besöka dagcentralen. Även övriga som bor i området har hittat hit.
Den ursprungliga tanken, att besökarna skulle ta med sina matlådor och äta tillsammans, har inte blivit verklighet.
-Det passar inte så bra tidsmässigt, eftersom jag inte börjar arbeta förrän klockan tolv. Det blir för jäktigt både för hemtjänstpersonal och pensionärerna själva. Därför äter var och en hemma hos sig, säger Lene.
<b>Bingo</b>
Istället fikar man tillsammans och deltar i de olika programpunkterna. Varje månad skickar Lene ut ett informationsblad med det aktuella programmet.
- Bingo är stående inslag varje tisdag och på torsdagarna kommer besök från någon av kyrkorna. Varannan måndag kommer damer från Risinge församlings frivilligarbete. Sedan har vi jympa och högläsning. Nu ska vi snart sätta igång med julpyssel.
Reseberättelser med diabilder bjder en dam på och Finspångs egen träsnidare Folke Lindberg ska komma och visa sina träarbeten.
Många av besökarna gillar att handarbeta, så Röda korset får en hel del bidrag till sina babypaket, bland annat stickade filtar.
Ofta blir det en hel del stickat hemma också. Till exempel har Ingeborg Broström stickat flera mormorsfiltar, lämpligt nog till sinabarnbarn. Hon är flitig med stickorna både hemma och på lokalen, där hon trivs mycket bra.
- Här är verkligen trevligt, det är en bra ersättning för dagcentralen.
Majoriteten av dem som kommer är kvinnor, personalen hoppas på att även männen ska hitta hit.
Rita Sternson ser fördelen med att hon träffar flera pensionärerna både på Östermalmsträffen och i deras hem.
- Jag kan berätta för dem om vad vi gör, och för den som kommer första gången är det en trygghet att någon de känner finns här. Det här är en bra verksamhet som ger stimulans.