Orsaken till nedläggningshotet är att riksskatteverket och Finansinspektionen, vill ändra förutsättningarna för fondens fortlevnad.
– I värsta fall kommer vi att påtvingas en ny avgift på 400 000 kronor per år och en sådan ny utgift klarar inte fondens ekonomi, konstaterar ordföranden Jonny Persson.
Hur har ni fått vetskap om de här förändringsplanerna?
– Det fick vi veta vid ett möte i Stockholm nyligen och förändringen beror på att vi av myndigheterna räknas som en understödsförening med de regler som hör till sådana. Det är säkerligen inte bara vi, som känner oro idag, utan många andra föreningar som sitter i samma situation. Totalt finns det 151 understödsföreningar runt om i Sverige.
Vad kommer att hända nu?
– Vi kommer att ansöka om dispens eller att man gör undantag, för 400 000-kronorsregeln, för den typen av föreningar som vår medicinfond hör till.
– Om vi inte får dispens eller att man gör ett undantag, så funderar vi på att lägga ner föreningen i den form den är nu och bilda en ny förening, som kan klara sig undan avgiften på 400 000 kronor. Men där är vi inte än.
Vid fondens årsmöte nyligen diskuterades också ett namnbyte av medicinfonden, eftersom Alstom inte längre finns med i bilden. Ett. förslag var att ändra namnet till Siemens/GE.
Ett positivt besked under årsmötet, levererade kassören Magnus Moberg:
– För första gången under mina år i den här rollen, kan vi bokföra en vinst på 23 338 kronor för 2016, vilket kan jämföras med nästan 140 000 kronor minus för 2015. Och vinsten kan vi notera, trots att vi blivit färre medlemmar. Men våra utgifter för behandlingar, läkarvård och medicin har minskat, vilket förstås bidragit till det positiva resultatet för 2016.
Antalet medlemmar har minskat med 679, till 6 679 och här handlar det om såväl anställda på Siemens, som deras familjemedlemmar, före detta anställda och pensionärer.
– Att det blev så stort medlemstapp i fjol, berodde främst på att jag gjorde en ”städning” i medlemsregistret och fick bort många, som inte var aktuella längre, inskjuter fondsekreteraren Marie Andersson. I den gruppen fanns både avlidna och de som slutat sin anställning och inte ville vara kvar i fonden.
Totalt gick utgifterna i fjol på nästan 2,5 miljoner kronor, varav nästan 1,3 miljoner gick till medicin, 590 000 till läkarvård och 545 000 kronor till behandlingar.
Vid årsmötet omvaldes kassören Magnus Moberg på två år och ledamoten Mikael Wiström på lika lång tid. Kvarstående i styrelsen är ordföranden Jonny Persson, sekreteraren Marie Andersson och ledamoten Kenth Gustavsson.