Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Oro efter helgens vargattack

Det råder stor oro efter helgens vargattack på en jakthund. "Det finns inte plats för ett vargrevir om de ger sig på hundar och tamdjur", säger Hans Blomberg, Finspångs jaktvårdskrets.

Hans Blomberg, Finspångs jaktvårdskrets, anser att det inte finns plats för ett vargrevir i trakten om de ger sig på hundar och tamdjur. Hans har nyligen sett varg utanför Sonstorp. På bilden visar han området i Gärtorp, där han såg varg förra året.

Hans Blomberg, Finspångs jaktvårdskrets, anser att det inte finns plats för ett vargrevir i trakten om de ger sig på hundar och tamdjur. Hans har nyligen sett varg utanför Sonstorp. På bilden visar han området i Gärtorp, där han såg varg förra året.

Foto: Börje Gavér

Finspång2019-01-15 18:00

Helgens händelse där en varg attackerade en jakthund i Pershyttan, sydväst om Finspång, bekymrar jägarna i området.

– Det är oroande att vargarna ger sig på hundar. Folk har sett ensamma vargar i trakten vid flera tillfällen. Jag har själv sett en varg vid Rökslid, utanför Sonstorp för en och en halv månad sedan. För ett år sedan såg jag vargparet, som har revir i kommunen, vid Gärtorp, och jag ser ofta vargspår. I dagsläget kanske det till och med finns tre vargar i området, påpekar Hans Blomberg.

Han tycker att söndagens attack är oroväckande.

– Det här påverkar många jägare som inte kommer våga släppa sina hundar. Hunden är som en familjemedlem för många. En del hundar drar sig till vargar, när de tror att det är andra hundar och då försvarar vargen sitt revir.

Hans Blomberg understryker att det inte varit något liknande angrepp sedan vargreviret konstaterades i Finspångs kommun.

– Men jag tycker inte det finns plats för ett vargrevir här, om de ger sig på exempelvis hundar och får. En attack kan leda till att fler följer. Får de smak för det, är det oroande, betonar Hans Blomberg.

Mia Kjällander är vilthandläggare och inventeringsansvarig vid länsstyrelsen i Östergötland.

– Det är första gången vi får in rapporter om att en hund attackerats, sedan vargreviret konstaterades i trakten, nyårsafton 2017, säger hon.

Rovdjursspåraren Daniel Hellqvist fick information om attacken i söndags.

– Men det snöade så mycket under hela dagen, så det fanns inga spår kvar på kvällen. Händelsen kunde inte kvalitetssäkras, men det finns ingen anledning att inte tro på rapportörerna. Vargarna finns i området, jag har själv nyligen sett spår i närheten, säger Daniel Hellqvist.

Förhoppningen är att det ska komma mer snö, så att det går lättare att spåra djuren.

Att det skulle finnas fler vargar i området än revirparet tror varken Mia Kjällander eller Daniel Hellqvist på.

– Det skulle vara ganska otroligt. Ett vargpar släpper inte in någon annan varg i reviret, betonar Mia Kjällander.

– Det är osannolikt att det skulle vara någon mer varg i dessa trakter. Men jag har sett att vargarna har rört sig mer ensamma, till skillnad mot förra året när paret var tillsammans för det mesta, informerar Daniel Hellqvist.

Hur många vargar finns det i Östergötland för tillfället?

– I dagsläget finns det inga uppgifter om några fler vargar i länet, förutom dessa vargar, konstaterar Mia Kjällander.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om