Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ont om praktikplatser för eleverna på Bygg

FINSPÅNG
Intresset för att jobba inom byggbranschen ökar och i takt med att byggprogrammet på Bergska skolan tagit in fler elever, har det blivit svårare att hitta praktikplatser.

Det borde vara lättare att hitta fler praktikplatser i Finspång. Det tycker  Kimmo Rikkonen, Pontus Karlsson och Terje Sneeggen, som går andra året på byggprogrammet på Bergska.
FOTO: CHRISTINE LINDSTRÖM (praktikant)

Det borde vara lättare att hitta fler praktikplatser i Finspång. Det tycker Kimmo Rikkonen, Pontus Karlsson och Terje Sneeggen, som går andra året på byggprogrammet på Bergska. FOTO: CHRISTINE LINDSTRÖM (praktikant)

Foto:

Finspång2003-04-25 00:00
När läraren Pasi Peltoniemi började 1999 var det sammanlagda antalet elever 16 i de tre årskurserna. Nu har man 35 elever, alltså nästan en fördubbling.
Att hitta meningsfulla praktikplatser till alla elever har blivit svårare.
- Det finns en miniminivå på hur många veckor som eleverna sammanlagt under sin utbildning ska ha praktik. 15-20 veckor, helst mer och i årskurs två är de ute tre dagar varje vecka, säger Pasi Peltoniemi.

<b>Borde finnas fler</b>
Visst finns det byggarbetsplatser som ställer upp och erbjuder praktikplatser, som exempelvis det nya demensboendet, men enligt Pasi borde fem, sex företag förutom de som redan erbjuder praktik kunna göra det.
- Det är inte så att jag klandrar dem, det blir ju lite mer jobb med en praktikant, men samtidigt så kan de ju faktiskt också vara till hjälp.
För att minska konsekvenserna av för få praktikplatser byggde man en byggård. I den är det nu meningen att eleverna ska tillverka friggebodar och liknande mindre byggnader för försäljning.

<b>Räcker inte till</b>
- Det är viktigt att de får bygga saker som kommer till användning. Det är inte så kul att lära sig montera en dörr i en karm som man får montera bort för att nästa elev också ska använda sig av samma dörr och karm, säger Pasi.
Att man själva löser sin praktik är både bra och mindre bra. Nu ska man snart sätta igång med att renovera omklädningsrummen på skolan, men om lärarna ska sköta praktiken räcker de inte till.
- Vi är 1,75 lärare på alla eleverna, plus två snickare som jobbar som handledare. De är bara anställda terminsvis så hur det blir i höst vet vi inte. Jag har sagt ifrån om att ta in lika många elever som tidigare, vi klarar inte av att vara på alla ställen samtidigt, säger Pasi.
Dt går inte att bygga upp en långsiktig verksamhet på de premisserna. Till hösten kommer man därför bara ta in 12 elever mot tidigare 17.

<b>Viktigt med bra praktik</b>
Tobias Karlsson går andra året på byggprogrammet och han tycker att praktiken är jätteviktig.
- Det är ju skillnad på att vara på praktik, då måste man passa tider och sånt.
Fast visst känns det mer motiverat att få vara med och bygga något på riktigt och lära sig av de som har större erfarenhet. Det tycker både Tobias och hans kompisar.
- Fast alla är säkert inte så bra på att lära ut fast de kan massor, säger Tobias.
Framtiden inom byggindustrin ser Tobias och hans kompisar ganska ljust på, fast inte i Finspångstrakten.
- Här ikring lär det nog bli svårt att hitta jobb, det har till och med varit svårt att få sommarjobb.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om