Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ölstad gårdssmedja återinvigd

Efter månader av renovering invigdes den gamla gårdssmedjan vid Ölstad i lördags.  - Vi tycker att det har blivit jättefint! Tack till er alla som hjälpt till, sade Björn Andersson.

Ölstad gårdssmedja är lättillgänglig för besökare.

Ölstad gårdssmedja är lättillgänglig för besökare.

Foto:

FINSPÅNG2009-05-25 03:00
Han bor på gården Stjärnvik tillsammans med Gunvor Edlund. Tillsammans har de rustat upp inte mindre än 25 hus och nu senast alltså den gamla gårdssmedjan. - Smedjan härrör till Vadsjön som invigdes förra året, berättade Björn. Till hjälp har paret haft flera personer, bland annat slottsarkitekt Mats Fredriksson, murarmästarna Johan Träff och Mikael Jönsson och länsantikvarie Bengt Häger. Den sistnämnde fick äran att återinviga smedjan. - Vi har fått in ungefär 20 ansökningar om gårdssmedjor de senaste fem åren. Det är den tredje vanligaste ansökningen efter gamla sågar och jordkällare, sade han. För att något ska kallas kulturhistoriskt ska det man ansöker om ha något att berätta om sin tid och dessutom vara tillgängligt för allmänheten. - Och det tycker vi att den här gårdssmedjan har, sade Bengt Häger. Tidigare kommunstyrelseordföranden Gun Axelsson fanns på plats för att berätta lite om smedjornas historia. - Det var de som lagade saker som var gått sönder på gårdarna, så smederna hade verkligen en central roll, sade hon. 200 år gammal
Ölstad gårdssmedja invigdes för runt 200 år sedan och lades ned för ungefär 50 år sedan. På plats i lördags fanns Torvald Hultmark som var den siste att bruka smedjan. - Min frus farbror, Henning Samuelsson, använde den och jag var här lite. Vi gjorde lite järnarbeten som spetsar, hovstänger och lagade kedjor, berättade Torvald som på 1960-talet skaffade sig lite modernare utrustning i form av en svets hemma och därmed slutade smedjan att brukas. Tills nu då. I lördags huserade fritidssmeden Michel Mazur i gårdssmedjan och visade hur man smider. - Jag har haft det som intresse i ungefär tio år och allt började på Vikingabyn på Gotland där jag fick upp intresse för det här, sade han. Smedjan har kvar sin gamla härd, blåsbälg, städ och smidesverktyg. Smida egen krok
Den som ville fick gärna testa på att smida en alldeles egen krok. Det ville åttaåriga Johanna Björkdahl, som hittat till Finspång från Östra Husby med pappa Tobbe och farfar Ralf som jobbat med att måla stora huset på Stjärnvik. - Så på så sätt har vi halkat hit, sade pappa Tobbe. Johanna fick ta på sig skyddsglasögon och slog allt vad hon orkade på kroken "medan järnet var varmt". Runt 1000 grader förklarade Michel Mazur är en bra temperatur att smida vid. Michel Mazur kommer att finnas på plats då och då i smedjan och hålla den varm.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om