Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ökning av studenter

119 högskolenybörjare från Finspångs kommun påbörjade sina universitetsstudier läråret 2015/2016 – en svag ökning från föregående år. Fortfarande är kvinnor i majoritet när det gäller att söka sig till högre utbildningar.

Campus Norrköping. Närheten till högskolor och universitet påverkar hur många som söker.

Campus Norrköping. Närheten till högskolor och universitet påverkar hur många som söker.

Foto: Robert Svensson

FINSPÅNG2017-05-09 16:33

På tisdagen (18 april) var det den sista dagen att söka till högskolor och universitet inför höstens studier. De senaste åren har man nationellt kunnat notera en minskning av antalet sökande som inte tidigare har högskolestudier. Från att ha ökat mellan 2013 och 2014 från 134 000 sökande till 135 000 har därefter antalet minskat till 130 000 för höstterminen 2016 – allt enligt siffror från Universitetskanslersämbetet (UKÄ).

När det gäller antalet högskole- och universitetsstuderande från Finspångs kommun går det att se samma tendens: läsåret 2013/2014 studerade 142 högskolenybörjare från kommunen men året därpå var det bara 105.

Enligt ny statistik från UKÄ som sammanställts av Nyhetsbyrån Siren har dock antalet universitetsstuderande från Finspång ökat läsåret 2015/2016 till 119 personer.

– I mindre kommuner kan antalet ungdomar som kan börja på högskolan variera stort från år till år. Vi vet också att ungdomars studieintresse skiljer sig i olika delar av landet, säger Niklas Karlsson, utredare på analysavdelningen på UKÄ, till Nyhetsbyrån Siren.

Det är stora skillnader mellan Sveriges kommuner, antalet högskolenybörjare var fem personer från Dorotea förra året medan det rörde sig om 6 755 från Stockholm.

– Det finns ett tydligt samband mellan andelen ungdomar som påbörjar högskoleutbildning och andelen i befolkningen som har minst en treårig högskoleutbildning. Närheten till lärosäten kan också påverka, förklarar Niklas Karlsson

I statistiken kan man notera att trenden att fler kvinnor än män söker sig till högre studier håller i sig. Om man tar Finspångs kommun som exempel är antalet kvinnliga högskolenybörjare läsåret 2015/2016 sammanlagt 72 stycken medan de manliga är 47. Det innebär att cirka 60 procent av de Finspångsbor som börjar universitet och högskolan är kvinnor – siffror som är nära genomsnittet för riket, här är proportionerna 59–41.

En annan trend är att allt färre 19-åringar väljer att läsa vidare även om det fortfarande är denna åldersgrupp som står för den största andelen ansökningar.

– Det är en ganska tydlig nedåtgående trend. Det är en förhållandevis god arbetsmarknad, vilket kan bidra, säger Niklas Karlsson som också noterar att ett särskilt ämnesområde för tillfället lockar flest nybörjarstudenter.

– Ungefär 40.000 av nybörjarna förra läsåret läste juridik och samhällsvetenskap. Det är tydligt att det är populärast.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!