Ökat behov av gode män
Behovet av gode män och förvaltare har ökat i hela landet under senare år. I Finspång har behovet ökat med 20 procent de senaste två åren.
Behovet av gode män/förvaltare har ökat i Finspång med 20 procent den senaste tvåårsperioden, berättar överförmyndaren Bo Larsson. Foto: Titti Olovsson (0122-131 75) titti.olovsson@folkbladet.se
Foto:
- Det är ungefär 20 procent och sedan svänger det alltid lite över tiden. Det är också ungefär 30-40 ärenden som avslutas varje år för att huvudmännen dör eller för att de flyttar härifrån, säger Bo Larsson, överförmyndare i Finspångs kommun.
Det händer även att en huvudman inte längre behöver en god man. Varför behovet av gode män/förvaltare har ökat vet inte Bo Larsson med säkerhet.
Fler äldre
- Men man kan väl tro att det beror på att det blir fler och fler äldre i kommunen och med det följer ålderssjukdomar som demens till exempel. Det kan också vara så att andra social skyddsnät som har funnits har försvunnit eller minskat, men det har jag inget fog för att säga, utan det är bara något jag tror. Det kan också vara så att anhöriga inte har tid längre, säger han.
Ett problem som det ökade behovet medför är att det behövs fler gode män, vilket inte är så lätt att få tag på.
- Det är svårt att få tag på gode män, men jag vill inte säga att det är någon kris, säger Bo Larsson som har som en arbetsuppgift att få fram personer som kan ta uppdrag som god man eller förvaltare.
- Det jag skulle behöva är lite yngre personer som kan tänka sig det här uppdraget. Det skulle behövas till de huvudmän som är lite yngre. Det är också svårt att få gode män som kan teckenspråk och som kan vara gode män till dövblinda personer, fortsätter han.
Håller infomöten
Det sistnämnda blir ytterligare problematiskt, berättar Bo Larsson, av att flera andra kommuner hör av sig till honom för att de behöver gode män med de kunskaperna och hoppas på hjälp här eftersom Mo Gård finns här. Bo försöker hjälpa till med detta, men det gör ju också att det blir ännu svårare att täcka det behov som finns här.
För att få fler personer att vilja ta uppdrag som god man/förvaltare brukar Bo Larsson då och då annonsera i tidningarna eller kalla till ett informationsmöte där han berättar om uppdraget och deltagarna ges möjlighet att ställa frågor. Senast hölls ett sådant möte i höstas och då var intresset stort.
- Det var lyckat och de som jag fick då har alla blivit erbjudna ärenden, berättar Bo Larsson.
Något nytt sådant möte är inte planerat i dagsläget, men troligtvis kommer det att bli ett i en inte allför avlägsen framtid.
Exakt hur många personer i Finspång som har gode män och förvaltare vet inte Bo Larsson.
- Det är cirka 230 ärenden, men i vissa fall är det flera personer i ett ärende.
Cirka 30 ärenden gäller förvaltarskap.
En god man eller förvaltare hjälper, enkelt uttryckt, personer med ekonomin. De kan till exempel handla om personer som på grund av sjukdom eller funktionshinder inte själva klarar av att ta hand om sin ekonomi eller förvalta sina egendomar. Det är skillnad på en god man och på en förvaltare. Den gode mannen handlar på sin huvudmans uppdrag och kan inte fatta beslut åt personen mot dennes vilja. Det kan dock förvaltaren, för i det fallet har personen fråntagits den rätten av olika anledningar.
Ökat arbete
För att bli god man ställs inga formella krav, men man måste vara myndig, svensk medborgare, inte ha problem med sin egen ekonomi eller finnas i kriminalregistret.
Den gode mannen eller förvaltaren för räkenskaper och ekonomisk redovisning för huvudmännen, som Bo Larsson granskar varje år. De ökade behovet av gode män/förvaltare innebär alltså ökade arbetsuppgifter även för honom.
- Det blir ju fler ärenden att granska och det tar ju längre tid, konstaterar Bo Larsson.