Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nyanlända fick vara med och bygga

Projektet "Samarbete-Integration" fortsätter. Nu bygger Friluftsfrämjandet vindskydd tillsammans med nyanlända ungdomar.

Efter att strandskyddsdispens och bygglov godkänts bygger föreningens medlemmar ett vindskydd tillsammans med skolungdomar och deras lärare Jesper Forsberg.

Efter att strandskyddsdispens och bygglov godkänts bygger föreningens medlemmar ett vindskydd tillsammans med skolungdomar och deras lärare Jesper Forsberg.

Foto: Jens Rinman

FINSPÅNG2018-09-26 20:00

Friluftsfrämjandet i Finspång startade samarbetet 2016 tillsammans med Bergska gymnasiets introduktionsprogram för nyanlända ungdomar.

Lära sig om skog, djur, natur, allemansrätt och att göra upp eld samt "isintegration" i form av långfärdsskridsko, längdskidåkning och vinterfiske är exempel på aktiviteter som genomförts under de senaste två åren.

Nu har ett nytt projekt inletts.

Efter att strandskyddsdispens och bygglov godkänts bygger fyra av föreningens medlemmar ett vindskydd tillsammans med fem ungdomar från skolan och deras lärare Jesper Forsberg.

– Ungdomarna har inte sysslat med byggnation tidigare. De får på det här sättet möjlighet att lära sig specifika ord och moment under arbetets gång. Varje moment i bygget gås igenom och visas innan det är dags för eleverna att själva utföra arbetet, berättar Jens Rinman, ordförande i Friluftsfrämjandet i Finspång.

Ritning, bjälklag, syll, regel, vattenpass, vinkelhake, skråspika, stötta, snedsträva, ankarskruv, spikbleck var några ord som eleverna fick stifta bekantskap med under resningen av stommen till vindskyddet.

Gruppen träffas två dagar i veckan under en period på fyra till fem veckor när bygget tar form i Lunddalen.

Vindskyddets placering är vald med tanke på att det är lättillgängligt för alla och med en direkt anslutning till sjön Bleken, på lagom avstånd för både yngre och äldre.

I anslutning till vindskyddet finns en mindre brygga, som syftar till att förenkla användandet av platsen för isättning av kanoter och kajaker, samt en eldstad.

– Föreningen vill med uppförandet kombinera möjligheten att kunna erbjuda ett litet ”äventyr”, med många möjligheter på nära avstånd för alla som kommer till Lunddalen eller vistas i området av olika anledningar.

Det innebär dessutom ytterligare utvecklingsmöjligheter för föreningens egna verksamheter.

När väl stommen var rest fick arbetsgruppen passa och montera väggbeklädnad och tak, vilket innebar en hel del sågning och tillpassning.

– Nya ord som lockpanel, takfotsplåt, råspont, underlagspapp, täckpapp och pappspik fick sin förklaring och betydelse. Taklagsfest tillhör traditionen vid ett bygge, en händelse som naturligtvis även gruppen kommer att vara med om och som närmast står för dörren, konstaterar Jens Rinman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om